Pilot OM veiling in beslag genomen goederen

NEDERLAND - Het Openbaar Ministerie (parket Noord-Holland) start een pilot waarbij inbeslaggenomen exclusieve designeritems op een veiling worden aangeboden. Tot voor kort hadden opsporingsambtenaren weinig oog voor deze kostbare producten.
 
Als de pilot een succes is, kan deze landelijk worden ingevoerd.
 
Sinds vorige week staan kleding, tassen en schoenen van topmerken op de veilingsite BVA Auctions. De items, die soms duizenden euro’s waard zijn, zijn door het Openbaar Ministerie in samenwerking met de politie en de FIOD inbeslaggenomen. Het veilen van de items betreft een pilot in Noord-Holland, de inbeslaggenomen items zijn afkomstig vanuit het hele land.
 
Bij doorzoekingen van woningen van bijvoorbeeld drugscriminelen worden vaak dure auto’s, motoren en boten aangetroffen, maar ook exclusieve designeritems. Voor dat laatste was er bij opsporingsinstanties in het verleden weinig aandacht. Dat is nu veranderd. De opsporingsambtenaren van de politie en de FIOD worden speciaal getraind om dure designeritems te herkennen, zodat ze ook deze waardevolle items in beslag kunnen nemen tijdens een doorzoeking. De items worden vervolgens op echtheid onderzocht, getaxeerd en aangeboden op de veilingsite BVA Auctions.
 
De opbrengst daarvan gaat naar de staatskas en kan worden gebruikt om slachtoffers van een misdrijf schadeloos te stellen of om het geld veilig te stellen dat een veroordeelde van de rechter moet betalen.
 
Met deze werkwijze wil het OM niet alleen de verdachte rechtstreeks in zijn vermogen raken, maar ook hun partners. Afpakofficier van justitie Joost van Bree: “Wij zien veel partners van verdachten met bijvoorbeeld tassen of schoenen van duizenden euro’s lopen, terwijl er geen of onvoldoende legaal inkomen aanwezig is waarvan zij dat kunnen betalen. Door deze items af te pakken voelen ook de partners dat misdaad niet loont.”

Getuigen naar rechtszaak militair duikongeluk

ARNHEM/WILLEMSTAD - In de strafzaak rond de 23-jarige vrouwelijke marineduiker die in 2015 overleed op Curaçao gaat de rechtbank in Arnhem drie getuigen en vier deskundigen horen.

Curacao Immigration card goes fully digital

WILLEMSTAD – The Curaçao Tourist Board (CTB) is collaborating with the Government of Curaçao and Curaçao International Airport to switch fully to an online immigration card in a continuing effort to simplify travel to Curaçao.

Motion to transfer management law enforcement to The Hague

THE HAGUE–Separating management of and authority for of law enforcement in St. Maarten, and seeing if the Netherlands could take over this task for a period of five years to strengthen this sector, was the essence of a motion filed by Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Chris van Dam of the Christian Democratic Party CDA during the handling of the draft 2020 budget for Kingdom Relations in the Second Chamber last week Thursday.