Pilot OM veiling in beslag genomen goederen

NEDERLAND - Het Openbaar Ministerie (parket Noord-Holland) start een pilot waarbij inbeslaggenomen exclusieve designeritems op een veiling worden aangeboden. Tot voor kort hadden opsporingsambtenaren weinig oog voor deze kostbare producten.
 
Als de pilot een succes is, kan deze landelijk worden ingevoerd.
 
Sinds vorige week staan kleding, tassen en schoenen van topmerken op de veilingsite BVA Auctions. De items, die soms duizenden euro’s waard zijn, zijn door het Openbaar Ministerie in samenwerking met de politie en de FIOD inbeslaggenomen. Het veilen van de items betreft een pilot in Noord-Holland, de inbeslaggenomen items zijn afkomstig vanuit het hele land.
 
Bij doorzoekingen van woningen van bijvoorbeeld drugscriminelen worden vaak dure auto’s, motoren en boten aangetroffen, maar ook exclusieve designeritems. Voor dat laatste was er bij opsporingsinstanties in het verleden weinig aandacht. Dat is nu veranderd. De opsporingsambtenaren van de politie en de FIOD worden speciaal getraind om dure designeritems te herkennen, zodat ze ook deze waardevolle items in beslag kunnen nemen tijdens een doorzoeking. De items worden vervolgens op echtheid onderzocht, getaxeerd en aangeboden op de veilingsite BVA Auctions.
 
De opbrengst daarvan gaat naar de staatskas en kan worden gebruikt om slachtoffers van een misdrijf schadeloos te stellen of om het geld veilig te stellen dat een veroordeelde van de rechter moet betalen.
 
Met deze werkwijze wil het OM niet alleen de verdachte rechtstreeks in zijn vermogen raken, maar ook hun partners. Afpakofficier van justitie Joost van Bree: “Wij zien veel partners van verdachten met bijvoorbeeld tassen of schoenen van duizenden euro’s lopen, terwijl er geen of onvoldoende legaal inkomen aanwezig is waarvan zij dat kunnen betalen. Door deze items af te pakken voelen ook de partners dat misdaad niet loont.”

Burgemeester Aboutaleb op werkbezoek naar CuraƧao en Colombia

ROTTERADM/WILLEMSTAD - Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam gaat van 21 tot en met 30 september op werkbezoek naar Curaçao en Colombia.

Zero Tolerance will be vigilant during passing of Hurricane Jerry

PHILIPSBURG - As the island prepares for the approaching Hurricane Jerry, the Sint Maarten Police Force and the Public Prosecution Service would like to highlight the focus points of the Zero Tolerance Policy.

Nabestaanden marineduiker willen zwaardere aanklacht voor duikongeval Curacao

WILLEMSTAD/NEDERLAND - Nabestaanden van de 23-jarige marineduiker die in 2015 omkwam bij een duikongeluk op Curaçao, willen dat vier betrokken militairen worden vervolgd wegens dood door schuld.