Nederlandse marine onderschept 390 kilo cocaïne bij Bonaire

KRALENDIJK - De Nederlandse marine blijkt eind vorige maand een grote partij cocaïne te hebben onderschept bij Bonaire. Het gaat om 390 kilo cocaïne die door het marineschip Zr.Ms. Groningen eind augustus in beslag werd genomen, meldt het Nederlandse ministerie van Defensie.
 
De cocaïne had in Nederland bijna 20 miljoen euro kunnen opleveren. De Koninklijke Marine deed de vangst samen met de Amerikaanse kustwacht. De marine brengt het bericht nu pas naar buiten in verband met de juridische afhandeling van de zaak.
 
De drugs en de bemanning van het schip zijn overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten. De Verenigde Staten zijn verantwoordelijk voor de vervolging van de verdachten. Het is nog onduidelijk waar de drugs en de smokkelaars vandaan komen.
 
Sinds april dit jaar is het stationsschip Zr.Ms. Groningen actief in het Caribisch gebied. Het schip wordt niet alleen ingezet voor het bestrijden van drugssmokkel. Ook wordt het gebruikt voor reddingsoperaties, humanitaire hulpverlening en het opsporen van illegale visserij en milieudelicten.
Al 3500 kilo cocaïne onderschept
 
De Zr.Ms. Groningen is sinds april onderdeel van een proef van de Koninklijke Marine. Tijdens de proef blijft het schip voor twee jaar in het Caribisch gebied en wordt alleen de bemanning elke vier maanden afgelost gewisseld. Voorheen werd ook het schip gewisseld. Vandaag werd voor het eerst de bemanning van het schip afgelost.
 
De eerste bemanning van het schip heeft sinds april 3500 kilo cocaïne onderschept. Ze werkten hierbij samen met de kustwacht van het Caribisch gebied, de Amerikaanse kustwacht en de Joint Interagency Taskforce South. Begin augustus onderschepte de marine nog 470 kilo in de buurt van Aruba. En eind mei werd er een lading van 1600 kilo cocaïne onderschept in het gebied.
 
Bron: NOS

Getuigen naar rechtszaak militair duikongeluk

ARNHEM/WILLEMSTAD - In de strafzaak rond de 23-jarige vrouwelijke marineduiker die in 2015 overleed op Curaçao gaat de rechtbank in Arnhem drie getuigen en vier deskundigen horen.

Curacao Immigration card goes fully digital

WILLEMSTAD – The Curaçao Tourist Board (CTB) is collaborating with the Government of Curaçao and Curaçao International Airport to switch fully to an online immigration card in a continuing effort to simplify travel to Curaçao.

Motion to transfer management law enforcement to The Hague

THE HAGUE–Separating management of and authority for of law enforcement in St. Maarten, and seeing if the Netherlands could take over this task for a period of five years to strengthen this sector, was the essence of a motion filed by Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Chris van Dam of the Christian Democratic Party CDA during the handling of the draft 2020 budget for Kingdom Relations in the Second Chamber last week Thursday.