Kritiek Aboutaleb op kapotte drugsscanners Curaçao

WILLEMSTAD - Kapotte drugsscanners op Curaçao vormen een gevaar voor Nederland, zegt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Zowel op het vliegveld als in de haven zijn de meeste scanners al jaren kapot, aldus de burgemeester, en dit maakt van Curaçao een open deur voor de export van drugs naar Nederland.
Dit  meldt de Volkskrant.
 
Aboutaleb was voor een vijfdaags bezoek in Willemstad en is inmiddels vertrokken naar Colombia. Bij terugkeer in Nederland wil hij met politici in Den Haag om tafel om het probleem aan te kaarten. Op Curaçao sprak hij al met onder meer minister Quincy Girigorie van Justitie. Volgens Girigorie werkt de bodyscanner op het vliegveld die op bolletjes ingeslikte drugs moet controleren wel. Deze werd in 2003 in gebruik genomen. Over de haven kan hij geen uitspraken doen, meldt de NOS.
 
De Rotterdamse burgemeester benadrukte de band tussen Curaçao en zijn stad, waar 22.000 Curaçaoënaars wonen. De stad en het eiland werken samen op het gebied van veiligheid, economie en onderwijs, maar Aboutaleb wil dat opsporingsdiensten ook nauwer met elkaar in contact komen te staan. Op die manier kan ‘een kleine hardnekkige groep’ bij het heen en weer reizen in de gaten worden gehouden. ‘Ik wil - bij wijze van spreken - dat als het paspoort van een van hen hier op Curaçao door de scanner gaat, er op Schiphol een lampje gaat branden en omgekeerd.’
 
Luchtvaartmaatschappij KLM helpt sinds 2016 de overheid om drugssmokkel vanuit Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Bonaire, Suriname en Venezuela terug te dringen. Personen die door de Koninklijke Marechaussee op een ‘zwarte lijst’ zijn gezet, worden door de maatschappij geweigerd als zij in een vliegtuig van of naar Nederland willen stappen. De mensen op deze lijst zijn eerder op Schiphol aangehouden met cocaïne in hun bezit. Hun naam blijft drie jaar op de lijst staan.

St. Maarten one step closer to averting FATF blacklisting

PHILIPSBURG--St. Maarten came one step closer to being compliant with the Financial Action Task Force (FATF) recommendations and avoiding being publicly listed as a jurisdiction with weak measures to combat money-laundering and terrorism-financing on Friday when Members of Parliament (MPs) unanimously passed the National Ordinance amending the Penal Code in connection with the implementation of some urgent international obligations.

CU wil wet tegen kindermishandeling BES-eilanden

BES EILANDEN - De ChristenUnie wil dat er een nieuwe wet komt tegen kindermishandeling op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De kleinste regeringspartij roept het kabinet op werk te maken van een wet die fysiek en psychisch geweld tegen kinderen ook op de BES-eilanden verbiedt.

Lawyers say the government's appeal in dump case is incomprehensible

PHILIPSBURG--There is still unlawful nuisance and the odour at the sanitary landfill must be removed. The Country St. Maarten considers itself committed to the Fire Suppression Plan but does not want to commit itself to a specific date.