Verdachte dodelijke schietpartij Assen ontkent opzet

ASSEN - Op donderdagavond 27 juni schoot de 23-jarige verdachte zijn broer (32) neer in een woning in het centrum van Assen. Het slachtoffer overleed op weg naar het ziekenhuis.
 
,,Het spijt me heel erg. Ik hou van mijn broer. Ik denk elke avond aan wat er gebeurd is en ook aan mijn ouders die hun zoon hebben verloren.” zei de verdachte later.
 
Op de avond van het drama begon het TT-festival net op gang te komen. Het was daardoor druk in de Rolderstraat. De verdachte zei in de rechtbank dat het absoluut niet zijn bedoeling was om zijn broer te doden. ,,Het spijt me erg. Want hij is mijn broer. Het was een moment van emotie. We hadden een beetje een botsing. Ik voelde mij gekleineerd door mijn broer. Ik wilde een beetje respect.”
 
Het slachtoffer uit Curaçao logeerde bij zijn broer die sinds bijna een jaar voor zijn studie in Assen woonde. De bewuste avond kregen de twee ruzie. ,,Ik wilde dat hij mijn huis uitging. Ik had nooit met een pistool geschoten in mijn leven. Ik zwaaide met het pistool en toen ging het af.” Het vuurwapen was al doorgeladen. Volgens advocaat Meindert Doornbos is sprake van een noodlottig ongeval. Hij zegt dat zijn cliënt absoluut niet de intentie had om zijn broer dood te schieten.
 
Een kogel zou het slachtoffer fataal zijn geworden. ,,Getuigen hebben gezien en gehoord dat hij naar buiten rende en riep: ‘Bel 112. Ik heb mijn broer neergeschoten’. Toen de politie kwam, zat hij naast zijn broer. Hij probeerde het bloeden met een doek te stelpen.” De verdachte zei dinsdag tegen de rechtbank dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt voor wat hij heeft gedaan.
 
De rechtszaak is nog niet inhoudelijk behandeld. Rapportages van de psycholoog en de psychiater zijn nog niet binnen. De advocaat zegt dat ook onderzoek wordt gedaan naar het gezin van de verdachte en het slachtoffer. Daaruit moet blijken of de jongere broer, zoals hijzelf heeft verklaard, al heel lang door zijn broer werd gekleineerd. De verdachte wordt woensdag nog gehoord door de politie over de manier waarop hij heeft geschoten.

St. Maarten one step closer to averting FATF blacklisting

PHILIPSBURG--St. Maarten came one step closer to being compliant with the Financial Action Task Force (FATF) recommendations and avoiding being publicly listed as a jurisdiction with weak measures to combat money-laundering and terrorism-financing on Friday when Members of Parliament (MPs) unanimously passed the National Ordinance amending the Penal Code in connection with the implementation of some urgent international obligations.

CU wil wet tegen kindermishandeling BES-eilanden

BES EILANDEN - De ChristenUnie wil dat er een nieuwe wet komt tegen kindermishandeling op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De kleinste regeringspartij roept het kabinet op werk te maken van een wet die fysiek en psychisch geweld tegen kinderen ook op de BES-eilanden verbiedt.

Lawyers say the government's appeal in dump case is incomprehensible

PHILIPSBURG--There is still unlawful nuisance and the odour at the sanitary landfill must be removed. The Country St. Maarten considers itself committed to the Fire Suppression Plan but does not want to commit itself to a specific date.