Nieuw noodnummer voor bedreigde advocaten en rechters in Nederland

NEDERLAND - Advocaten en rechters die zich onveilig of bedreigd voelen, of die vragen hebben over hun veiligheid, kunnen voortaan via een landelijk telefoonnummer terecht bij het Contactpunt Beroepsgroepen.

Dit is een van de getroffen maatregelen na de moord op advocaat Derk Wiersum van drie weken geleden, meldt de Orde van Advocaten.

Advocaten kunnen het Contactpunt Beroepsgroepen alleen benaderen via de algemeen deken of de algemeen secretaris van de NOvA, aldus de orde: ‘Beide fungeren voor de advocatuur als centraal meldpunt. Zij zetten de melding vervolgens door naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De betrokken advocaat wordt vervolgens zo snel mogelijk teruggebeld door een NCTV-functionaris over de vervolgstappen.’

Advocaten kunnen het contactpunt bereiken via een speciaal telefoonnummer van de NOvA. Dat is te vinden is op Mijn Orde, zodat alleen de beroepsgroep er toegang toe heeft. In geval van acute nood moeten advocaten nog altijd het algemene noodnummer 112 bellen, benadrukt de NOvA. In het geval van bedreigingen blijft het bovendien van belang om aangifte bij de politie te doen.

Na de moord op Wiersum zijn de beveiligingsmaatregelen voor meerdere rechters en advocaten betrokken bij het liquidatieproces tegen Ridouan Taghi aangescherpt.

Related article:

Dutch lawyer of key witness assassinated in Amsterdam

Crashed Defence helicopter just completed border patrol

ORANJESTAD/THE HAGUE--The Dutch Defence helicopter that crashed near Aruba on Sunday afternoon was on its way back to Curaçao from a border patrol flight above the sea.

Leerorkest Bonaire opgericht

KRALENDIJK - Onderwijs, cultuur en sociale opvoeding blijven belangrijk, ook tijdens een internationale pandemie. Na succesvolle initiatieven in Nederland, Curaçao en Aruba, is er recent ook een Leerorkest op Bonaire opgericht.

Vierde ‘Moot Court’ van UoC-studenten bij het Gerecht

WILLEMSTAD - Maandag 6 en vrijdag 10 juli is een aantal bijzondere zittingen gehouden in het Gerecht. Studenten van de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) hebben het vak ‘Moot Court’, oftewel oefenrechtbank, afgesloten met pleitsessies met echte rechters van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.