Nieuw noodnummer voor bedreigde advocaten en rechters in Nederland

NEDERLAND - Advocaten en rechters die zich onveilig of bedreigd voelen, of die vragen hebben over hun veiligheid, kunnen voortaan via een landelijk telefoonnummer terecht bij het Contactpunt Beroepsgroepen.

Dit is een van de getroffen maatregelen na de moord op advocaat Derk Wiersum van drie weken geleden, meldt de Orde van Advocaten.

Advocaten kunnen het Contactpunt Beroepsgroepen alleen benaderen via de algemeen deken of de algemeen secretaris van de NOvA, aldus de orde: ‘Beide fungeren voor de advocatuur als centraal meldpunt. Zij zetten de melding vervolgens door naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De betrokken advocaat wordt vervolgens zo snel mogelijk teruggebeld door een NCTV-functionaris over de vervolgstappen.’

Advocaten kunnen het contactpunt bereiken via een speciaal telefoonnummer van de NOvA. Dat is te vinden is op Mijn Orde, zodat alleen de beroepsgroep er toegang toe heeft. In geval van acute nood moeten advocaten nog altijd het algemene noodnummer 112 bellen, benadrukt de NOvA. In het geval van bedreigingen blijft het bovendien van belang om aangifte bij de politie te doen.

Na de moord op Wiersum zijn de beveiligingsmaatregelen voor meerdere rechters en advocaten betrokken bij het liquidatieproces tegen Ridouan Taghi aangescherpt.

Related article:

Dutch lawyer of key witness assassinated in Amsterdam

Ajax sluit sponsordeal met Curaçao

AMSTERDAM/WILLEMSTAD - Ajax voetbalt vanaf zondag, als het de competitie hervat tegen Sparta Rotterdam, met de naam 'Curaçao' op de mouw.

Bezoek Aruba in het teken van opvang, monumenten en medische zorg

ORANJESTAD/DEN HAAG - Minister Knops is maandag 13 januari 2020 op bezoek geweest op Aruba. Naast gesprekken met de Gouverneur en de Minister-President, liet hij zich informeren over de werkzaamheden van Fundacion pa Hende Muhe den Dificultad (FHMD), de monumentenzorg en het Instituto Medical San Nicolas (IMSAN).

UoC-studenten creëren vier unieke en creatieve ‘info booths’ voor Kaya Kaya

WILLEMSTAD - Studenten van de Faculteit der Technische Wetenschappen (FdTW) van de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) kregen voor het vak Technopreneurship de opdracht een ‘info booth’ te ontwerpen voor de ‘Street Party’ Kaya Kaya, op 21 december 2019.