Verkeerszitting toont onverantwoordelijk rijgedrag Curaçao

WILLEMSTAD - Afgelopen woensdag 11 december 2019, vond de laatste verkeerszitting van het jaar plaats. De verschillende uitspraken, geven een indicatie van de meest voorkomende verkeersovertredingen op de Curaçaose wegen.
Zo heeft de rechter uitspraken gedaan over het rijden zonder gordel, rijden met een hoge snelheid, het vervoeren van een minderjarige zonder gordel, feeveren en rijden zonder de (geldige) documenten.
 
Recidive beleid
Tijdens de zitting werd onder andere de verdachte M.M.J.R. veroordeeld tot 6 weken voorwaardelijke hechtenis voor het telkens weer rijden zonder verzekering in zijn auto. De uitspraak is onder andere gebaseerd op het recidive beleid waarbij mensen die herhaaldelijk rijden zonder rijbewijs, uit de anonimiteit worden gehaald en uitgenodigd worden voor een zitting. Tijdens de zitting wordt een hogere strafeis aangekondigd. Dit is in de meeste gevallen een voorwaardelijke hechtenis van enkele weken. Dit beleid geldt voortaan ook voor het onverzekerd rijden in de auto. Deze aanpak blijkt zeer effectief te zijn en het Openbaar Ministerie hoopt dat het bijdraagt aan het veranderen van onverantwoordelijk gedrag in het verkeer.
 
Kind vervoeren zonder gordel
Tijdens de zitting legde de rechter ook bij verstek een boete op aan een ouder die zijn kleine kind zonder de juiste gordelbeveiliging in de auto had zitten. De politie zal - zoals ook eerder is aangekondigd - meer gaan verbaliseren voor het vervoeren van kinderen zonder gordel. Dit geldt dus voor alle kinderen die op de achterbank zitten. Men neemt als ouder of verantwoordelijke voor het kind een onaanvaardbaar risico bij het vervoeren van een kind zonder gordel. De boete die er aan de bestuurder/ouder is opgelegd is in dit geval 300 gulden.
 
‘Fever’
Verder stond de heer R.V.d.V twee keer terecht voor plegen ‘fever’, waarbij hij 1 keer vluchtte voor de politie. Voor het eerste feit volgde vrijspraak omdat er op de plek waar de ‘fever’ plaatsvond mogelijk toestemming was gegeven. Voor de tweede keer ‘fever’ plegen volgde een geldboete van 1500 gulden en een voorwaardelijk ontzegging van de rijbevoegdheid van 12 maanden met een proeftijd van drie jaar. De auto van de verdachte - die vanaf mei in beslag is genomen – is teruggeven aan de verdachte.
 
Gordel en hoge snelheid
Ook de verdachte A.M.F. werd veroordeeld voor gevaarlijk rijgedrag (een overtreding). Op 8 oktober 2018 is hij met zijn auto van de weg geraakt ten hoogte van Aqualectra, op de Helmin Magno Wiels Boulevard. Hijzelf raakte zwaargewond, één van de medebestuurders raakte gewond en een ander medebestuurder kwam daarbij te overlijden. Geen van drieën droeg toen de gordel. Hadden ze een gordel om dan hadden de feiten mogelijk minder desastreus afgelopen, ondanks de wel te hoge gereden snelheid. De rechter legde een straf op van 100 uren werkstraf, waarvan 50 uren voorwaardelijk (proeftijd 2 jaar) en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 12 maanden en een proeftijd drie jaren.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.