Eis van twaalf jaar voor ontvoering en beroving van Haaksbergse stagiaire op Curaçao

WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie op Curaçao heeft twaalf jaar gevangenisstraf geëist tegen de man en de vrouw die verdacht worden op 25 augustus vorig jaar een 17-jarige stagiaire uit Haaksbergen ontvoerden, beroofden, aanrandden en vastgebonden van de rotsen in zee gooiden.
 
De stagiaire overleefde die verschrikkelijke nacht in augustus vorig jaar als door een wonder. De politie wist camerabeelden veilig te stellen waarop te zien was hoe zij gedwongen werd te pinnen voor de 30-jarige Shelomi P. en de 34-jarige vrouwelijke buschauffeur Azanahil M.. De twee meldden zich vlak daarna zelf op het politiebureau. Beiden bekenden hun betrokkenheid bij de misdaden tot in detail.
 
Tijdens de eerste regiezitting in januari dit jaar maakte de Haaksbergse gebruik van haar spreekrecht. Ook nu is ze bij de zitting, samen haar vader. Maar op Curaçao mag een slachtoffer niet twee keer spreken.
 
Verdachten worden tijdens de zitting gescheiden gehoord. Beide verdachten hebben gedetailleerde verklaringen afgelegd die aansluiten bij de verklaring van het slachtoffer. Zij beloofden meer details te geven.
 
Groot is de schok als Shelomi en Azanahil hun eerdere verklaringen grotendeels intrekken. Hij was die avond dronken en onder invloed van drugs. Het slachtoffer wilde drugs bij hen kopen, maar had geen cash geld bij zich. Toen pinnen niet lukte, heeft Shelomi haar pas genomen en meer geld opgenomen dan afgesproken. „Verder was er niks gebeurd.”
 
Shelomi zegt tegen de rechter met zijn eerdere bekentenis te hebben gehoopt zijn vriendin vrij te kunnen pleiten. Op die manier zou zij naar huis kunnen gaan om de zorg voor hun kinderen op zich te kunnen nemen. Anahazil verklaart omgekeerd hetzelfde om haar vriend vrij te kunnen pleiten.
 
Op de vraag van de rechter hoe zij zoveel details kennen van een voorval waar ze niet bij zouden zijn geweest, verklaren beide verdachten dat de politie die aan hen verteld heeft.
 
De officier van justitie zegt dat de verdachten bij een reconstructie de hele route nauwkeurig hebben gevolgd en de plaatsen hebben aangegeven, tot aan de rotsen, waar zij met het slachtoffer die bewuste avond zijn geweest.
 
De rechtbank doet uitspraak in deze zaak op 6 november

Marinier krijgt drie maanden voor veroorzaken auto-ongeluk

PHILIPSBURG/ARNHEM – Meer dan een jaar na dato krijgt Patricia Lynch naar eigen zeggen eindelijk erkenning: de Nederlandse marinier die haar in de nacht van 4 mei 2019 meesleepte in een auto-ongeluk op Sint-Maarten, krijgt drie maanden militaire detentie.

Kabinet verlengt steunpakket voor Caribisch Nederland

DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten om het steun- en herstelpakket voor inwoners en bedrijven op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, vanwege het coronavirus, met nog eens negen maanden te verlengen tot 12 juli 2021.

CFT warns St. Maarten that loan is illegal

THE HAGUE--The Committee for Financial Supervision (CFT) on Monday admonished St. Maarten Finance Minister Ardwell Irion for issuing a loan on the local capital market without prior permission.