Lezing over Engels als instructietaal op St. Eustatius

WILLEMSTAD - Op dinsdag 19 augustus houdt professor Nicholas Faraclas, PhD. een lezing (in het Engels) in de aula van de Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) van 19.30-21.30 uur.
 
De toegang is gratis. De lezing is ook (simultaan of op een later tijdstip) te volgen via www.uoc.cw/stream.
 
Professor Faraclas (University of Puerto Rico) is ook een van de docenten van de Algemene Faculteit van de UoC. Deze lezing maakt deel uit van de modules die professor Faraclas verzorgt voor de studenten van de masteropleidingen Papiaments, Nederlands, Engels en Spaans. De studenten van Curaçao, Aruba en Bonaire volgen deze studie gelijktijdig op de drie eilanden m.b.v. het interactief, digitaal programma Blackboard Collaborate.
 
De titel van de lezing luidt: Toegepaste Linguïstiek in Caraïbisch Nederland: Hoe kunnen taalkundigen constructief bijdragen aan het debat over de instructietaal op Caraïbische scholen? 
 
Professor Faraclas werkt al ruim 30 jaar op het gebied van taalonderwijs 
in Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Afrika en de Zuid Pacific. Hij heeft 
verschillende boeken en vele artikelen gepubliceerd m.b.t. alfabetisering en met betrekking tot verschillende taalstrategieën in het talenonderwijs. 
 
In het Caraïbisch gebied en in Caraïbisch Nederland in het bijzonder, hebben er vele debatten plaatsgevonden over de instructietaal in het primair en secundair onderwijs. De meeste studenten op St. Eustatius die Statian Creole, gebaseerd op de Engelse taal, spreken, verkeren in de situatie dat het Nederlands de instructietaal is, hoewel zij buiten de klas niet in contact komen met het Nederlands. 
 
Het gebruik van het Nederlands als instructietaal heeft het aantal studenten uit Caraïbisch Nederland dat succes heeft op school flink beperkt. De kleine minderheid die het wel haalt, heeft of ouders die thuis Nederlands kunnen en willen spreken, of is in de gelegenheid om bijles te volgen na school, of heeft een bijzonder hoog niveau en een goede studiemotivatie. 
 
Om dit probleem op te lossen, hebben onderwijsautoriteiten van St. Eustatius en Nederland een werkgroep ingesteld, bestaande uit professor Nicholas Faraclas (University of Puerto Rico), Ellen-Petra Kester (University of Utrecht), en Eric Mijts (University of Aruba). De groep heeft de uitdaging aanvaard. De onderzoekers betrokken alle stakeholders bij het onderzoek. 
 
In zijn lezing zal professor Faraclas het resultaat presenteren van het onderzoek, dat een jaar geduurd heeft.
 
Een ieder is uitgenodigd om deze interessante presentatie bij te wonen. 

Uitspraak College van Beroep

ECLI:NL:OGEAA:2014:43
Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba
ORANJESTAD - Gedurende de periode dat appellant in Aruba geen werkelijke verblijfplaats hield, kan hij niet als ingezetene van Aruba worden beschouwd.

Aruba keeps border with Venezuela shut

ORANJESTAD - While Venezuela reopened its borders with Brazil and Aruba, the latter’s government did not find the timing “opportune” and kept the current trade and travel ban in place for now.

Blokhuis naar Caribisch Nederland om preventieakkoord te ondertekenen

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) brengt van maandag 13 mei tot en met donderdag 16 mei een bezoek aan Caribisch Nederland. Blokhuis gaat het Caribisch Sport- en Preventieakkoord voor Sint Eustatius en Bonaire ondertekenen. Ook bezoekt hij verschillende organisaties die werken aan preventie en sport.