Fourth Fatum Pension Seminar Aruba

All speakers at the recently held Fatum Pension Seminar on Aruba agreed that Aruba is ahead of other parts of the Dutch Kingdom with the implementation of an obligatory supplementary.pension plan.

Vierde Fatum Pensioenseminar

MET JUISTE MIND SET BETERE VOORBEREIDING PENSIOEN, LANGER WERKEN EN MEER SPAREN


ORANJESTAD – Met het instellen van een verplichte aanvullende pensioenregeling loopt Aruba voor op andere delen van het Koninkrijk. Daar waren alle sprekers het over eens tijdens het onlangs gehouden Fatum pensioenseminar. Aan de orde kwamen vraagstukken als solidariteit versus verhogen pensioenleeftijd, langere levensverwachting en daling van opbrengsten als gevolg van de dalende rentestand. Volgens CEO Fatum Caribbean Steven Martina is de juiste mind set nodig voor oplossing van de pensioenproblematiek. Met de maatregelen in het protocol Sociaal Dialoog zijn de eerste stappen gezet voor goed pensioenperspectief voor Aruba. Minister-president Mike Eman opende het seminar met een oproep aan de aanwezigen om niet automatisch te grijpen naar verhoging van de pensioenleeftijd als oplossing van de pensioenproblematiek, maar ook rekening te houden met de solidariteitsgedachte. Volgens actuaris Laurens Keesen en ATIA-vice voorzitter Frank Snijders is verhoging van de pensioenleeftijd onvermijdelijk en zo slecht nog niet, gezien het feit dat ouderen veel vitaler zijn dan vroeger. Fatum pensioenexpert Valery Sinot adviseerde ten slotte te werken aan meer pensioenbewustzijn onder medewerkers, omdat ook zij meer zullen moeten sparen voor hun oude dag. Fatum directeur Diego Fränkel kijkt tevreden terug op het seminar.

Het seminar bood het grote aantal deelnemers een uitgebreide indruk van de ontwikkelingen en uitdagingen op pensioengebied. Zo ging Diego Fränkel in op de AOV die onder druk staat en de noodzaak van een aanvullende pensioenregeling voor het welzijn van de Arubaanse bevolking. Internationaal ziet men het effect van de lage rentestand die de wereldwijde financiële crisis met zich mee brengt op de mate waarin pensioenfondsen kunnen voldoen aan toekomstige verplichtingen. Een voorbeeld hiervan is de fors gedaalde dekkingsgraad van het grootste pensioenfonds in Nederland, het ABP. Ook 10-10-‘10 heeft zijn effect gehad op de pensioenwereld. Het overdragen van 7% van de beleggingen van het Pensioenfonds van de Nederlandse Antillen in een nieuw pensioenfonds voor de BES eilanden geeft bij de oprichting al een tekort van € 50 mln. op basis van de maatstaven van De Nederlandse Bank.
Met een nettowinst van 28.1 miljoen Florin, een rendement van 7% op investeringen en een dekkingsgraad van 317%, heeft Fatum ondanks de crisis een solide financiële basis. Toch houdt de pensioenverzekeraar de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en blijft Fatum een gesprekspartner in oplossing van de pensioenvraagstukken.

Juiste mind set en geïntegreerde oplossingen
De CEO Fatum Caribbean, Steven Martina schetste in zijn presentatie The Age Tsunami de trends die de duurzaamheid en betaalbaarheid van ons sociale zekerheidsstelsel onder druk brengen. De toename van het aantal ouderen ten opzichte van het aantal werkenden zal een verhoging van drie keer de huidige premies betekenen. De vergrijzing, als ook de complicaties bij vrouwen als gevolg van het kinderen krijgen op hogere leeftijd en de gevolgen van obesitas bij ongewijzigd beleid, kunnen leiden tot 25% van de GDP. Ook de dalende trend in het rendement op obligatieleningen brengt een grote druk op de pensioenpremies en –uitkeringen. Martina sprak zijn complimenten uit voor de partners in het Sociaal Dialoog.

‘Aruba erkent hiermee het feit dat er veranderingen onvermijdbaar zijn. De alternatieven liggen op tafel. Nu is de juiste mind set nodig om de beste keuzes te maken.’, vindt Martina. ‘Zie het ouder worden als een uitdaging met kansen. Zie de hedendaagse ouderen als meer vitale en productieve werknemers vergeleken met hun leeftijdgenoten van vroeger. De tijd die we nog hebben om de kansen te benutten wordt steeds krapper. Pas het werk van de ouderen beetje bij beetje aan in plaats van het abrupt te beëindigen. Verandering kan en moet transformationeel zijn, met een fundamentele herconceptie van rollen en verantwoordelijkheden’, zo gaf Martina aan. De Fatum CEO pleit ook voor een geïntegreerde oplossing van bekostiging van de pensioenproblematiek en de gezondheidzorg in plaats van een verzuilde.

Protocol op korte en lange termijn
Vice voorzitter van de ATIA, Frank Snijders presenteerde de aanwezigen de bepalingen in het protocol van het Sociaal Dialoog. Voor de AOV betekent dit op korte termijn een individualisering van de premies, het vergroten van de AOV-grondslag naar het onzuiver inkomen en het verhogen van de premie-inkomensgrens naar Awg 65.052. Op lange termijn stelt het Sociaal Dialoog een commissie in die de noodzakelijkheid van een verhoging van de pensioenleeftijd zal beoordelen en bepalen of de overstap van omslagstelsel naar kapitaaldekkingsstelsel realiseerbaar is. Het huidige omslagstelsel houdt in dat iedere werknemer nu bijdraagt aan de huidige pensioenuitkeringen. Daarentegen houdt een kapitaaldekkingsstelsel in dat iedere werkende nu zou bijdragen aan zijn eigen toekomstige pensioenuitkering. Gezien de ontwikkelingen, ook als er gekeken wordt naar Nederland, denkt Snijders dat een verhoging van de pensioenleeftijd onvermijdelijk is. Belangrijk is echter wat de nieuwe pensioenleeftijd wordt en dat er een overgangsregeling komt.

Randvoorwaarden verplichte regeling

Voor wat betreft het instellen van een verplichte aanvullende pensioenregeling is een aantal randvoorwaarden afgesproken in het protocol. Er wordt uitgegaan van beschikbare premieregelingen, de pensioenleeftijd wordt gelijk gesteld met de AOV leeftijd en de werkgever heeft de vrijheid in keuze van verzekeraar. Verder is het opgebouwde pensioen overdraagbaar in geval van overstap naar een andere werkgever. In dit geval is het opgebouwde pensioen niet afkoopbaar.

Feit is dat de verplichte pensioenregeling voor werkgevers kostenverhogend zal werken. In drie jaar tijd zal een aftrekbare premie van 6% worden ingesteld waarvan 3% voor rekening komt van de werkgever en 3% voor de werknemer. Volgens de ATIA-vice voorzitter wordt het belangrijk over welk salaris de pensioenpremie zal worden berekend, het bruto salaris of het bruto salaris minus de AOV-franchise. Ook zal de zg. level playing field moeten worden bepaald, waarbij de grote verschillen tussen onder andere het APFA en de verzekeraars dienen te worden geminimaliseerd.

Snijders sprak zijn tevredenheid uit over het resultaat van het Sociaal Dialoog. Hij vindt het een goed initiatief maar waarschuwt om het momentum niet te verliezen. Hoewel er nog veel moet gebeuren om de landsfinanciën en fondsen te optimaliseren, spreekt de ATIA vice voorzitter zijn waardering uit voor instellen van de Landsverordening ter versobering pensioen van politieke gezagsdragers en het toekennen van pensioenrechten aan werknemers van door overheid gesubsidieerde instellingen zoals die van de SABA.

Ook Laurens Keesen van Keesen Actuarissen schetst een beeld van een langere levensverwachting en minder opbrengsten voor pensioenfondsen. Volgens Keesen valt de pijn voor ambtenaren als gevolg van de aanpassing in het ambtenarenpensioen mee aangezien de opgebouwde rechten behouden blijven, de eigen bijdrage lager wordt en het nettoloon hierdoor omhoog gaat. Aan de hand van voorbeelden liet Keesen tijdens het seminar zien dat op basis van het huidige salaris de nieuwe ambtenarenpensioenregeling voor de huidige ouderen beter is, voor de jongeren minder, maar voor iedereen nog steeds uitstekend is.

Als mogelijke oplossingen voor de pensioenproblematiek noemt hij een verlaging van de pensioenuitkeringen, een verhoging van de pensioenpremie of een verhoging van de pensioenleeftijd. De eerste twee oplossingen vindt Keesen niet overeenkomen met de solidariteitsgedachte. Hij geeft dan ook de voorkeur aan het verhogen van de pensioenleeftijd, zeker als men ziet dat ouderen tegenwoordig veel vitaler zijn dan vroeger en langer zouden kunnen doorwerken.

Voor wat betreft de verplichte aanvullende pensioenregeling adviseert de actuaris de uitvoering over te laten aan de markt, maar door regulering het product, de kosten en de opbrengsten van de regelingen transparant te houden.

De laatste presentatie tijdens het pensioenseminar werd gegeven door Valery Sinot, pensioenexpert bij Fatum. De toenemende belangstelling voor pensioen is positief en draagt bij tot de bewustwording die nodig is voor oplossing van de problematiek. Sinot schetste het pensioen als een nagerecht met de AOV als basis, op smaak gebracht door de werkgever en zelf versierd naar eigen smaak en behoefte. Voor de invulling ligt er voor alle spelers een taak om het pensioenbewustzijn bij de werknemers te vergroten. Communicatie en het creëren van reële verwachtingen zijn hierbij erg belangrijk. ‘Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk!’, aldus Sinot.

15 november 2010

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.