Interview met Karel Frielink 1 maart 2011 Radio Hoyer 2

Vraag: wat is uw reactie op de voorgestelde 80/20-regel?
Het achterliggende probleem is serieus: te hoge werkloosheid vooral ook onder jongeren. Het voorstel van Pueblo Soberano - verplicht ten minste 80% locaal personeel bij alle bedrijven, scholen, instellingen en dienstverleners - is geen oplossing.

Waar halen we al die onderwijzers, advocaten, bankmedewerkers en andere professionals vandaan? Voor veel werklozen geldt dat ze nauwelijks of geen behoorlijke opleiding hebben gevolgd.

Voor veel bedrijven geldt dat de voorkeur - ook op bedrijfseconomische gronden - uitgaat naar lokaal personeel. Het naar Curaçao halen van personeel is nu eenmaal duur en dat doe je dus alleen als het niet anders kan. Bovendien zoek je als werkgever de beste man of vrouw voor de job. Waar iemand is geboren maakt op zichzelf niet uit. In sommige sectoren zou de 80/20-maatregel misschien wel kunnen werken, met name als het gaat om werk waarvoor weinig of geen scholing is vereist, zoals in de bediening bij een strandtent.

Juridisch deugt het voorstel niet. Daargelaten dat het krakkemikkig is opgeschreven, is het in strijd met het gelijkheidsbeginsel vastgelegd in de Staatsregeling van Curaçao, het Europees Verdrag voor de rechten van de mens (EVRM) en het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (IVBPR). Als de Gouverneur het te zijner tijd al als wet zal willen ondertekenen, zal de rechter deze wet buiten toepassing moeten laten.

Het voorstel van PS is dan ook in de eerste plaats een politieke stunt en vooral een publicitaire stunt. En een geslaagde, want iedereen praat erover. En of het voorstel nu wel of niet wet wordt, PS slaat er hoe dan ook politieke munt uit. En door het voorstel voor iedereen te laten gelden, met uitzondering van de nachtclubdanseressen, wist men op voorhand dat het onderwerp veel aandacht zou krijgen in de media. Een knap staaltje marketing dus.

Hoewel de stunt op zichzelf dus geslaagd is, zitten we wat PS betreft wel met een serieus probleem.

Het voorstel van PS kan m.i. niet los worden gezien van het grotere PS-plaatje: het van Curaçao willen verdrijven van de Makamba’s, Chinezen, Libanezen, Portugezen etc. PS probeert dat o.a. door grip te krijgen op de cultuur, het onderwijs, justitie en de economie. Met name alle Nederlandse invloeden op deze terreinen moeten totaal verdwijnen, of het nu gaat om de naam van een school of om het statuutmonument (autonomiemonument), waarvan ik dit weekend hoorde dat er binnen PS over wordt gesproken om dit te slopen. Als PS zijn zin krijgt wordt een prachtig eiland gesloopt en wordt het volk daarvan de dupe, met name de mensen waarvoor PS zegt op te komen.

Wat PS wil strookt volstrekt niet met wat de MFK en Gerrit Schotte willen. En hoe langer zij met PS blijven samenwerken, des te schadelijker zal dat zijn voor hun eigen geloofwaardigheid. Een minister president mag toch niet accepteren dat ministers van zijn eigen kabinet door Helmin Wiels voor ‘ezel’, ‘debiel’, ‘gek’ of ‘dement’ worden uitgemaakt? Wiels heeft het steeds over ‘respect’ dat anderen moeten tonen, maar zelf is hij volkomen respectloos en schaamteloos. Gerrit Schotte wil de leider zijn van een kleurrijk, welvarend, respectvol Curaçao waar iedereen die hier woont zich thuis voelt: dat betekent dan wel dat hij orde op zaken moet gaan stellen binnen de coalitie, of moet aansturen op nieuwe verkiezingen. Op deze wijze doormodderen is op den duur schadelijk voor Curaçao. Als Schotte geen leiderschap toont dan vervreemdt hij zich niet alleen van het volk, maar ook van zijn eigen achterban.

Het is jammer dat de “nos ku nos” winden weer zijn gaan waaien.

1 March 2011

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.