Criticism Bar on supervision MOT

In a lecture entitled ‘Over advocaten, integriteit, identificatie en ongebruikelijke transacties’ President of the Bar Karel Frielink stated that the Curacao Bar Association has objections on principle against inspection of client files from lawyers by the MOT (Meldpunt Ongebruikelijke Transacties).

Kritiek Orde op controle bevoegdheden MOT

De Orde van Advocaten Curaçao heeft principiële bezwaren tegen inzage door het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) in cliëntendossiers van advocaten. Dat zei Deken Karel Frielink in een lezing onder de titel ‘Over advocaten, integriteit, identificatie en ongebruikelijke transacties’. De lezing werd op 4 mei 2011 gehouden tijdens een conferentie op Curaçao georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Advocaten-Belastingkundigen.

Volgens Frielink brengen de kernwaarden van de advocatuur (waaronder integriteit, deskundigheid en vertrouwelijkheid) met zich dat toezicht op de advocatuur door de beroepsgroep zelf moet worden ingevuld. Frielink: ”Er dient geen externe toezichthouder te zijn voor de advocatuur. Deze tast immers de onafhankelijkheid van de advocatuur ernstig aan. Een advocaat moet zich, teneinde zijn cliënt goed bij te staan, fel en onbekommerd tegen ieder orgaan van de overheid kunnen keren. Daar hoort geen toezicht bij dat uitgaat van diezelfde overheid.”

Frielink heeft ook betoogd dat de richtlijnen die het Meldpunt heeft uitgevaardigd voor advocaten en notarissen voor een deel onverbindend zijn. Frielink: “De wet zegt dat je in bepaalde gevallen de cliënt moet identificeren voordat je diensten aan hem mag verlenen. Identificatie doe je bijvoorbeeld aan de hand van een paspoort. Het Meldpunt schrijft in zijn Richtlijnen een veel verdergaande onderzoeksplicht voor. Daarvoor bestaat echter geen wettelijke basis en de richtlijnen zijn in zoverre dan ook niet verbindend.”

De Orde van Advocaten Curaçao is volgens Frielink bereid om met het Meldpunt een systeem te ontwikkelen waarbij vanuit de Orde van Advocaten Curaçao (intern) systeemtoezicht plaats zal vinden op naleving van de regels inzake ongebruikelijke transacties. De Orde van Advocaten Curaçao staat open voor het in overleg met het Meldpunt vaststellen van algemene richtlijnen voor de advocaten die diensten verrichten die onder de Landsverordening melding ongebruikelijke transacties vallen.

Nadere informatie is te vinden in de tekst van de lezing.

5 mei 2011

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.