Karel Frielink no longer lecturer at the UNA

The UNA (University of the Netherlands Antilles) has told attorney at law Karel Frielink of Spigthoff Attorneys at Law and Tax Advisers that he can no longer be a visiting lecturer.

Karel Frielink niet welkom bij de UNA

Advocaat Karel Frielink is niet langer werkzaam als docent bij de Universiteit van de Nederlandse Antillen. Frielink kreeg vrijdag bericht van de waarnemend rector magnificus, dat de universiteit hem dit academisch jaar niet meer zal inzetten. Frielink doceerde ondernemingsrecht aan de juridische faculteit.

De universiteit heeft de samenwerking stopgezet, omdat Frielink Miguel Goede, de voormalige rector magnificus, als advocaat bijstaat. Volgens Frielink overtreedt hij daarmee geen enkele regel en hebben de twee functies niets met elkaar te maken. In een bericht stelt de advocaat dat er kennelijk de behoefte staat om een politiek spelletje te spelen en dus iets tegen hem te ondernemen. “Het is duidelijk dat de Raad van Toezicht (bestaande uit aanhangers van Pueblo Soberano) dit heeft geïnitieerd”, aldus Frielink. De studenten zijn volgens hem de dupe.

Frielink kreeg vrijdag te horen dat hij zijn functie als docent op de UNA niet meer mag uitoefenen. Dat de advocaat de ontslagen rector magnificus Miguel Goede bijstond is de reden voor het ontslag. Volgens Frielink staan beide zaken totaal los van elkaar.

De Lanoy reageerde in de pers vooral op het bericht van Frielink dat zijn ontslag politiek getint zou zijn. In een persbericht noemt De Lanoy de aantijging van Frielink ‘betreurenswaardig’. “Deze bewering wordt met klem afgewezen. Binnen de UNA is onder het huidige bestuur en de Raad van Toezicht geen ruimte voor inmenging en politieke infiltratie zal onder geen beding worden getolereerd.”

Daarnaast schrijft waarnemend rector magnificus dat ‘de tijd dat de UNA alleen als kruiwagen voor het behalen van persoonlijke voordelen en het oppoetsen van het eigen CV door het gebruik van het UNA-docentschap voorbij is’. Volgens Frielink is het persbericht niet meer dan een ‘misplaatste persoonlijke’ aanval. “Het is een wel heel doorzichtige poging om mijn reputatie en integriteit ter discussie te stellen.”

“De UNA weet al vanaf begin augustus 2011 dat ik Miguel Goede bijsta als advocaat”, aldus Frielink. “Toch laat de UNA pas vrijdag weten dat ik per direct geen gastdocent meer mag zijn. Dat is vijf maanden later, terwijl de colleges 31 januari 2012 beginnen. Al die maanden was ik betrokken bij de opstelling en invulling van het collegeprogramma.” Het ontslag was voor de advocaat ‘een verrassing’.

Dat de UNA Frielink beschuldigt van een poging tot manipulatie van de publieke opinie en het gebruiken van de universiteit als kruiwagen, noemt de advocaat onprofessioneel. “Ik heb mij jarenlang intensief en met enthousiasme ingezet voor het geven van onderwijs aan de studenten van de juridische faculteit. Mijn gastdocentschap hield in dat ik zes weken per jaar twee uur per week les gaf. Per jaar gaf ik dus twaalf uur college.”

“Zoiets doe je niet voor de bescheiden vergoeding die de UNA betaalt”, aldus Frielink. “Daarnaast begeleidde ik studenten met hun scriptie. Daarvoor kreeg ik geen enkele vergoeding. Mijn voldoening haalde ik uit de begeleiding van enthousiaste studenten.”

Goede werd eind augustus vorig jaar ontslagen door de RvT. Frielink stond Goede bij tijdens het ontslag. Ook nam Goede Frielink in de arm om bezwaar te maken tegen de werkwijze van accountant Terry Hernandez. Goede heeft een klacht tegen Hernandez ingediend bij het Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants (Nivra). De zaak werd afgelopen maandag behandeld. Over tien weken velt de Nivra een oordeel.

21 January 2012

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.