Doubts about appointment registrar

On Bonaire there is much discussion about the appointment of Willem Cecilia as registrar of the Court.

KRALENDIJK - Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte voor de BES-eilanden vindt het nog te vroeg om te reageren op de benoeming van Willem Cecilia als griffier voor het Openbaar Lichaam Bonaire. Pas als Stolte de benoeming goedkeurt, kan Cecilia aan de slag. Stolte kan de benoeming alsnog afkeuren.

De benoeming van Willem Cecilia op Bonaire heeft veel discussies op het eiland los gemaakt. Een meerderheid in de eilandsraad (UPB/Santana) benoemde Cecilia op 24 januari. Maar de vertrouwenscommissie belast met de benoeming én de oppositie waren het er niet mee eens. Volgens hen waren er twee geschiktere kandidaten.

Brieven
De fracties van de Partido Demokrátiko Boneriano (PDB) en Movementu Boneiru Liber (MBL), beiden in de oppostie, hebben begin deze maand in een brief aan de Rijksvertegenwoordiger gevraagd rekening te houden met hun bezwaren. Ze stellen dat er sprake was van ‘onzorgvuldige selectie en besluitvorming’.

Ook ex-gezaghebber Glenn Thodé die voorzitter was van de vertrouwenscommissie, licht zijn keuze voor een andere kandidaat toe, in een brief aan de voorzitter van de eilandsraad. Thodé stelt in zijn brief dat zijn advies heel duidelijk is: “De kandidaat moet iemand zijn die de volledige raad dienstig is en geen evidente afhankelijkheid hebben met enige fractie of coalitie dan wel de oppositie”. De raad moet ook tot een consensus komen over de benoeming, vindt Thodé. Er bestaat een vermoeden dat Cecilia banden heeft met de UPB/Santana.

Rechtsgeldig
Stolte heeft al in een brief aan de oppositiefracties aangegeven, dat volgens de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (WolBES), hij geen advies kan geven vóór de benoeming van de griffier. Pas achteraf kan hij de benoeming goedkeuren of afkeuren. Een benoeming zónder de goedkeuring van Stolte, is niet rechtsgeldig.

De WolBES-wetgeving bepaalt ook dat de griffier niet aan de slag kan zolang Stolte zijn goedkeuring niet heeft gegeven. Stolte heeft twee keer 13 weken de tijd om een beslissing te nemen. Als de benoeming wordt afgekeurd, kan Cecilia in beroep gaan en een bezwaar indienen bij de rijksvertegenwoordiger.

(Source: RNW)

8 February 2012

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.