In memoriam Erich Zielinski

Lawyer and writer Erich Zielinski (1942-2012) passed away yesterday, 15 February 2012, in Willemstad, Curaçao.

Erich Zielinski, zoon van een Duitse vader en een Curaçaose moeder, werd in 1942 geboren op Bonaire, maar groeide op in het oude stadsdeel Otrobanda op Curaçao. Zielinski woonde in de jaren ‘48 en ‘49 als opgroeiende jongen in een huis in Otrobanda met de naam De Engelenbron bij de oude markt.

Na zijn opleiding in Nederland keerde Zielinski terug naar de Nederlandse Antillen waar hij werkzaam was als onderwijzer. Hij werd in die tijd oprichter en samen met onder anderen Stanley Brown redacteur van het tijdschrift Vitó, dat in de woelige jaren zestig als ‘kritisch tijdschrift’ tegen het establishment in de Nederlandse Antillen ageerde.

Naderhand voltooide hij op Curaçao aan de toenmalige Rechtshogeschool zijn rechtenstudie en vestigde hij zich als advocaat.Begin jaren zeventig was hij korte tijd hoofdredacteur van het voormalige dagblad de Beurs- en Nieuwsberichten, waarna hij toch weer koos voor de advocatuur.

In 2004 maakte Zielinski zijn debuut met de roman De Engelenbron, die zich grotendeels afspeelt in Otrobanda. Het boek werd genomineerd voor de Gouden Strop, en ontving in 2007 op Curaçao de Cola Debrot-prijs. Zijn roman De prijs van de zee (2008) speelt zich af op Bonaire en de korte roman Scott Zuyderling (2009) is grotendeels gesitueerd in Nederland.

Zielinksi is auteur van de alternatieve Staatsregeling. Hij noemde het concept ‘een manier om ordening te brengen voor het nieuwe land’. Tevens is hij een van de oprichters van de Orde van Advocaten.

Erich Zielinski is 69 jaar geworden. Dat hij mag rusten in vrede.

16 February 2012

In april 2009 verscheen het eerste interview in onze serie CLP Interviews, met bekende juristen van de Dutch Caribbean, van Eric de Brabander met Erich Zielinski. Dit bijzondere gesprek kunt u lezen in onze sectie CLP Interviews.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.