Appointment Willem Cecilia approved

KRALENDIJK - Wilbert Stolte has approved the appointment of Willem Cecilia as registrar of the Court.

Goedkeuring Stolte voor griffier Willem Cecilia

KRALENDIJK — Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte heeft de benoeming van Willem Cecilia tot eilandgriffier van Bonaire goedgekeurd, zoals was verzocht door de eilandsraad. In een brief licht Stolte zijn goedkeuring toe, maar deelt tevens een gevoelige tik op de vingers uit aan twee leden van de oppositie.

Hij neemt het die twee leden van de vertrouwenscommissie erg kwalijk dat zij gegevens, waaronder assessmentrapporten van de drie kandidaten, aan derden hebben overgelegd. Stolte beschouwt dit een grove schending van de privacybelangen en keurt deze handelswijze ten zeerste af. In zijn brief roept Stolte de eilandsraad op een zelfonderzoek uit te voeren naar de gang van zaken rond de benoeming van een griffier.

In een eerste telefonische reactie zegt Willem Cecilia zeer blij te zijn met het besluit van Stolte. Desgevraagd deelt hij mee nog niet te weten wanneer hij in deze nieuwe functie aan de slag kan. Dat zal hij moeten afstemmen met de huidige griffier ad interim, Norwin Carolus. Hij dient door Carolus te worden ingewerkt. Tot dan blijft Cecilia waarnemend eilandsecretaris en is als zodanig ook lid van de ontvangstcommissie, die de nieuwe gezaghebber volgende week donderdag begroet aan de deur van Pasanggrahan en ingeleide doet in de raadszaal.

Procedure ontoereikend

De aanleiding voor de brief van Stolte is het ontbreken van de benoemingsprocedure, de brieven van de voormalig gezaghebber en de handelswijze van twee leden van de vertrouwenscommissie.

De voormalig gezaghebber heeft in twee brieven aan de raad toegelicht waarom hij een benoeming van een andere kandidaat zou voorstaan. De twee leden van de vertrouwenscommissie hebben de Rijksvertegenwoordiger verzocht de benoeming van de eilandgriffier niet goed te keuren, omdat deze in strijd met het recht of het algemeen belang, tot stand zou zijn gekomen.

De Rijksvertegenwoordiger constateert dat van te voren niet een toereikende, op schrift gestelde, procedure is vastgesteld. In zijn brief wijst hij erop, dat voor zover er sprake was van vooraf vastgestelde afspraken, deze in consensus door alle leden van de vertrouwenscommissie zijn gevolgd. De voormalig gezaghebber had als voorzitter van de eilandsraad en van de vertrouwenscommissie moeten toezien op een goed verloop en inrichting van de procedure.

Privacy geschonden

Drie kandidaten, waaronder de nu benoemde griffier, hebben met instemming van de vertrouwenscommissie de hele sollicitatieprocedure doorlopen. Hiermee heeft de gehele vertrouwenscommissie aangegeven, dat deze drie kandidaten voldoen aan de eisen gesteld in de wervingsadvertentie, zo stelt Stolte. Als de leden van de vertrouwenscommissie het niet eens waren met het verdere verloop, dan hadden ze de procedure kunnen doen stoppen of uit de commissie kunnen stappen. Nu stellen dat er strijd met het recht of het algemeen belang zou zijn, is het ontlopen van hun eigen verantwoordelijkheid door deze leden van de vertrouwenscommissie, aldus de Rijksvertegenwoordiger in zijn brief.

Benoeming correct

De Rijksvertegenwoordiger heeft de benoeming van de heer Willem Cecilia tot eilandgriffier goedgekeurd omdat het aan hem voorgelegde eilandbesluit alle noodzakelijke documenten bevat. Er is hem niet gebleken dat er strijd is met het recht of het algemeen belang, de twee gronden waarop goedkeuring kan worden onthouden. Dit staat los van de gevoerde procedure, die geen grond vormt om goedkeuring aan de benoeming te onthouden.

Het goedkeuringsbesluit is ter kennis van de eilandraad gebracht. Deze bepaalt vervolgens vanaf welke datum de heer Cecilia de functie van eilandgriffier gaat bekleden.

24 februari 2012

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.