Stand van de Advocatuur

AMSTERDAM - The Dutch publishing company SDU has presented its annual "Stand van de Advocatuur" (Position of the Dutch law firms) including the Top 50 Law Firms 2012.

Stand van de Advocatuur

De advocatenkantoren van Angelsaksische oorsprong boeken terreinwinst in de Nederlandse markt. In 2002 stonden vijf Angelsaksische kantoren in de top 30, met 13,5% van het totale aantal advocaten.

In 2012 zijn dat er zeven met 19,8% van de advocaten. Dat blijkt uit de Stand van de Advocatuur, het jaarlijkse overzicht van de situatie in de Nederlandse advocatuur van uitgeverij SDU.

De makers van het overzicht citeren de Britse minister van justitie, Kenneth Clarke, die vorig jaar zei dat ‘recht en advocaten tot de grootste exportproducten van het verenigd Koninkrijk behoren’.

‘Kijkend naar de cijfers moet men Clarke gelijk geven’, stellen de schrijvers van het jaarboek vast.

De Angelsaksische kantoren in Nederlandse top 30 zijn Allen & Overy, Clifford Chance, Baker & McKenzie, DLA Piper, Freshfield Bruckhaus Deringer, Simmons & Simmons en Bird & Bird. In 2012 groeide Simmons & Simmons het snelst: het aantal advocaten steeg met 10% tot 66. Over een langere periode is Linklaters, in 2012 op plaats 37, de snelste groeier. Dit van oorsprong Britse kantoor had in 2008 29 advocaten en in 2012 49, een groei van 69%. Overigens heeft het Britse kantoor begin 2012 aangekondigd dat het gaat reorganiseren. Er zouden zeventig partners weg moeten. Het Nederlandse kantoor van Linklaters zegt vast te houden aan de groeistrategie van de afgelopen jaren.

Ook internationaal vertonen de Angelsaksische kantoren een stormachtige groei. Zij openen aan de lopende band kantoren in het Midden-Oosten, Azië, Zuid- Amerika , Afrika en Canada. Nederlandse kantoren zitten op dat terrein niet stil. De Brauw heeft sinds 2010 een kantoor in Peking en Loyens Loeff opende dit jaar een kantoor in Hongkong. Maar dit is toch van een andere orde dan wat de Angelsaksische kantoren doen.

In de top 50 van de Stand van de Advocatuur gaan de Nederlandse kantoren nog altijd ruim aan kop.

De Brauw Blackstone Westbroek heeft in 2012 de eerste plaats overgenomen van Nauta Dutilh. Op plaats drie en vier hebben Loyens & Loeff en Houthoff Buruma stuivertje gewisseld. De top 4 is over een langere termijn vrij stabiel. De grootste vier kantoren hadden in 2002 nog 1034 advocaten, terwijl dat aantal in 2012 1003 is.

Dat beeld van stabiliteit geldt eigenlijk voor de hele top 50. Het aantal advocaten bij de top 50 groeit nauwelijks. Tegelijkertijd neemt het aantal advocaten dat bij de balie staat ingeschreven ieder jaar weer toe. Nederland telt inmiddels 16.710 advocaten, 435 meer dan in 2011, en ruim 5000 meer dan in 2002. Omdat deze groei niet wordt opgenomen door de grote kantoren slaat de toename van het aantal advocaten vooral neer bij kleinere kantoren en eenpitters. voor het eerst bestaat in 2012 meer dan de helft (50,5%) van de advocaten uit eenpitters. In 2002 was dit nog slechts 36,7%.

(Financieel Dagblad)
Here you can see the complete Top 50 Law Firms (Source: Advocatie)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.