Saleh: Rechtsstaat functioneert op scheiding der machten

WILLEMSTAD — Onze rechtsstaat functioneert op een scheiding van de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke machten en dat moet vooral intact worden gehouden. Dat zegt voormalig president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, Jaime Saleh, tegenover de Amigoe als reactie op het huidige dispuut tussen Justitie-minister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe en procureur-generaal Dick Piar met betrekking tot het strafrechtelijk onderzoek naar loterijbaas Robbie dos Santos in de Bientu-zaak.

De minister van Justitie moet zich niet inmengen met specifieke zaken, aldus Saleh. “Zo is het overal ter wereld.”

Saleh zegt dat hij niet op de hoogte is van de details in de zaak, maar begrepen heeft dat op basis van het handelen door het OM de minister heeft besloten om het mandaat dat aan de PG gedelegeerd is om namens de minister te handelen, in te trekken. “De minister heeft het algemeen bevoegd gezag. Hij kan in dit kader ook handelen en algemene instructies geven. Maar in specifieke zaken waar bijzondere instructies worden gegeven, wordt dat aan het hof voorgelegd. Dat staat ook duidelijk in de Rijkswet OM beschreven. Dit is juist om te voorkomen dat de politieke macht zich inmengt.”

Daarom, zegt Saleh, heeft voormalig Justitie-minister Suzy Römer besloten om de PG te mandateren. Je moet als minister ervoor zorgen je niet verwikkeld raakt in zaken van specifieke personen.

“Het mandaat is van de minister. Hij kan het gedelegeerde mandaat intrekken als hij dat wil, maar de gronden hiervoor moet algemeen zijn. De aanleiding moet niet een specifiek geval zijn.”

De minister van Justitie van St. Maarten Roland Duncan zal de PG om uitleg/advies vragen over de laatste ontwikkelingen in Bientu-zaak. Dit heeft hij tegenover de microfoons van Radio Z-86 verklaard. Afhankelijk van het antwoord van de PG zal St. Maarten nagaan wat de effecten zijn van de brief van Wilsoe aan de autoriteiten in de VS om het beslag op te heffen dat het OM op de banktegoeden van Dos Santos heeft laten leggen.

Duncan zegt dat Wilsoe hem nooit op de hoogte heeft gesteld van zijn plannen om het mandaat in te trekken. Gezien het feit dat Curaçao en St. Maarten de PG delen en de Bientu-zaak op St. Maarten speelt, zou het netjes zijn geweest als dit wel was gebeurd. “Curaçao moet zich realiseren dat er sinds 10-10-‘10 nieuwe bestuurlijke verhoudingen binnen het Koninkrijk zijn en daar moet Curaçao mee leren omgaan.” 

(Amigoe)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.