'FCIB John Deuss opgericht voor fraude'

NETHERLANDS - Buiten was het dan wel zonnig, binnen in de rechtbank van Arnhem voelde de temperatuur al snel als rond het vriespunt. De finale beschietingen in het proces tegen oliehandelaar en bankier John Deuss vinden deze week plaats, in het repliek maandag van het Openbaar Ministerie op het pleidooi van Deuss' advocaten werd geen spaander heel gelaten van de verdediging.

OM en verdachten krijgen maandag en donderdag nog een keer het woord voordat de rechter eind mei oordeelt of het prominente Quote 500-lid en zijn zus Tineke zich schuldig hebben gemaakt aan illegaal bankieren en het niet melden van ongebruikelijke transacties.

John Deuss (Quote 500 nr. 44, €510 miljoen), Tineke Deuss en hun voormalige bank First Curaçao International Bank (FCIB) staan alle drie terecht, waardoor het OM moest antwoorden op drie dagen van weinig vlijende pleidooien van drie advocaten. De officieren van justitie hielden het gelukkig kort, maar niet na pinnig te melden dat de verdediging niet veel meer heeft gedaan dan 'met hagel schieten'. 'Allerlei soorten argumenten, conclusies en feiten zijn de revue gepasseerd zonder dat in ieder geval ons duidelijk is geworden in welk kader en in welk verweer deze zijn opgevoerd.'

Deuss zelf leek er kalm onder en nog niet van onder de indruk. Na afloop wacht hij in de hal van de rechtbank op de auto die voor moet komen rijden. Een kort praatje maken is geen probleem. 'Ik loop er nog niet op vooruit, ik hou het spannend, donderdag hoor je wat ik er van vind.' Dan mogen de advocaten en Deuss zelf het laatste woord, uitspraak staat gepland voor 28 mei. Over is het dan nog niet, er komt een tweede rechtszaak tegen Deuss wegens witwassen.

En ook andere rechtbanken blijven druk met deze zaak. Het OM gaf nog wat voorbeelden van klanten van FCIB, maar als we de namen daarvan intypen in de handelsregisters stuiten we bij de meesten al snel op de dichte deuren van trustkantoren met klinkende namen als Mutual Trust en Amicorp. Eén van de namen, B4, leidt naar een zaak van btw-fraude met computerchips en mobiele telefoons, die ondertussen het hof in Leeuwarden heeft gepasseerd. Tegen een fraudeur is liefst 2 jaar en drie maanden cel uitgesproken. Vervelend voor Deuss cs. is dat het hof in deze uitspraak verwijst naar een afgeluisterd telefoongesprek van de veroordeelde, waarin een vertegenwoordiger van de FCIB-bank vertelt 'dat deze bank niet legitiem handelt en speciaal is opgericht voor de handel waar verdachten zich mee bezig houden'. Au.

Zo lopen er vele rechtszaken tegen btw-fraudeurs. Een opvallende spin-off is een zaak tegen De Staat, aangespannen door Tim Ulrich, voormalig rechterhand van Deuss. De jurist en oud-bestuurslid van FCIB trof een schikking met het OM voor €1,2 miljoen, op voorwaarde dat justitie geen informatie zou verstrekken aan andere landen over de oude verdenkingen tegen hem. Wat doet justitie: die stuurt een immuniteitsverzoek voor Ulrich naar Amerika. Dan hoeft Ulrich immers niet bang meer te zijn voor vervolging in de VS. Ulrich boos, die vermoedelijk geen slapende honden wakker wil maken. En terecht, aldus de rechter. Het OM moest het verzoek spoorslags vernietigen. Dat is dus niet helemaal gelukt, want er wordt naar verwezen op Rechtspraak.nl.

(Quote)

 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.