Camelia-Römer geschokt door interventie Wilsoe

WILLEMSTAD - De minister van Justitie, Elmer Wilsoe (PS), is bevoegd het mandaat in te trekken dat in 1993 door de toenmalige Justitieminister Suzy Camelia-Römer (PNP) werd gegeven aan de procureur-generaal (PG) en het Openbaar Ministerie (OM) om zelfstandig rechtshulpverzoeken te doen aan het buitenland.

Dat stelt Camelia-Römer in een reactie bij Radio Curom. Maar wat haar ten zeerste betreurt en wat zij ook afkeurenswaardig vindt, is dat de minister zich bemoeit met een individuele rechtszaak. "Ik ben geschokt”, zegt zij. "Na mij hebben verschillende ministers van Justitie waaronder Pedro Atacho (PAR), Ben Komproe (FOL), Mike Willem (PAR), David Dick (PAR), Magali Jacoba (PAR), Rutsel Martha (PNP) en Norberto Ribeiro (PAR), het mandaat behouden."
 
Verwerpelijk

De minister is bevoegd om dit mandaat weer in te trekken, stelt Römer. "Als daar een algemeen beleid achter steekt, zou ik er geen probleem mee hebben maar om het mandaat in te trekken vanwege een individueel geval vind ik verwerpelijk.” Zij legt uit dat de PG geen marionet van de minister is en dus instructies van de minister naast zich neer kan leggen."

De functie van de PG is om die reden ook met een Koninklijk Besluit vastgelegd en niet met een Landsbesluit. Camelia-Römer: "Daar is indertijd voor gekozen om zo de onafhankelijke positie zoveel mogelijk te kunnen waarborgen van een PG die in een kleine samenleving moet kunnen functioneren."
 
"Als een PG onrechtmatig handelt, dan kan dat bij de Rijksministerraad (RMR) ter tafel gebracht worden door een minister of een parlement. In dit geval moet ook Sint Maarten hierover beslissen omdat we een gedeelde PG hebben."
 
Niet zomaar
Volgens Römer kan de PG dus niet zomaar op basis van het feit dat de minister geen vertrouwen meer in hem heeft, uit zijn functie gezet worden. "Dat gaat niet zomaar. De minister loopt overigens zelf ook de kans vervolgd te worden, als hij met deze zet het land schade toebrengt”, aldus de voormalige Justitieminister.
 
Zij vindt dat de aangewezen instituties beter moeten functioneren. Zo kan een parlement een onderzoek doen naar het functioneren van de rechter-commissaris of het OM. Ook de minister kan een onderzoek laten uitvoeren. "Pas als uit onderzoek is gebleken dat zaken structureel verkeerd lopen, kunnen er maatregelen genomen worden”, zo vindt de ex-bewindsvrouw.

Juridische wegen
In het specifieke individuele geval van de bedrijven van Robbie dos Santos stelt zij dat deze de geëigende juridische wegen kunnen bewandelen en justitiële besluiten en vonnissen kunnen aanvechten en uitprocederen tot in cassatie.

(RNW/Antilliaans Dagblad)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.