Vragen over vreemdelingenbeleid

WILLEMSTAD – Advocaat Karel Frielink wil opheldering van minister Elmer Wilsoe over het huidige vreemdelingenbeleid. “In 2011 heb ik aandacht gevraagd voor het feit dat de overheid stelselmatig uitspraken naast zich neerlegt. Inmiddels moet worden vastgesteld dat de situatie sterk is verslechterd.”

De Orde van Advocaten wil samen met de minister bekijken hoe de afhandeling van verzoeken voor verblijfsvergunningen beter kan worden geregeld. Maar de minister heeft vorig jaar al aan de Orde bericht dat hij wel over individuele zaken wilde praten, maar niet over een mogelijke wijziging van het beleid, omdat het beleid van de minister is.

“Van één enkel advocatenkantoor ontving ik het bericht dat van de 120 zaken die daar in behandeling zijn, in 2011 door het Gerecht uitspraak is gedaan. Die zaken hebben betrekking op aanvragen voor een vergunning tot (tijdelijk) verblijf en de weigering van de minister van Justitie om op daartegen gerichte bezwaarschriften te reageren”, schrijft Frielink. In die 120 zaken was Wilsoe de verweerder. “In talloze van die zaken heeft de minister geweigerd om binnen een maand een beslissing op het bezwaarschrift te nemen.”

“Sterker nog, ik heb begrepen dat een gemachtigde die namens minister Wilsoe in dergelijke zaken optreedt, tegenover de behandelend rechter heeft verklaard dat er geen hoorzittingen zullen worden gehouden. Er zal ook geen gevolg worden gegeven aan het door het Gerecht gegeven bevel om alsnog te beslissen op de bezwaarschriften”, kaart Frielink aan. “Het behoeft geen betoog dat een weigering om uitvoering aan de wet te geven niet acceptabel is.”

“Los van wat daar juridisch over te zeggen valt, is dit naar de menselijke maat gemeten onacceptabel. Vreemdelingen zijn ook mensen”, zegt de advocaat. “Mensen die er recht op hebben dat de minister van Justitie de wet naleeft, rechterlijke bevelen opvolgt en op een serieuze en verantwoorde manier met hun belangen omgaat.” Frielink heeft zijn brief ook naar de Statenvoorzitter Ivar Asjes, Ombudsman Alba Martijn en de President van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie Lisbeth Hoefdraad verstuurd.

(Versgeperst)

Lees hier de brief van de Orde van Advocaten Curacao aan de Minister van Justitie d.d. 23 mei 2012_inzake het vreemdelingenbeleid

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.