Hernandez gaat in hoger beroep

WILLEMSTAD - Accountant Terry Hernandez heeft zes weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen zijn schorsing  door de Accountantskamer. De accountant laat weten zeker van plan te zijn om in beroep te gaan. Hernandez betreurt het dat er ‘overdreven veel media-aandacht’ wordt besteed aan zijn schorsing.

Naar aanleiding van een klacht van oud-rector Miguel Goede heeft de Accountantskamer vorige week bepaald dat Terry Hernandez voor zes maanden wordt geschrapt in het accountantsregister. Dat betekent dat hij zes maanden is geschorst en niet als registeraccountant mag werken. Goede werd aan de hand van een auditrapport van Hernandez ontslagen.

Certified Fraud Examiner
Hernandez zegt dat hij bij de UNA helemaal niet als registeraccountant is opgetreden maar als Certified Fraud Examiner. In zijn verweer gaf de accountant begin 2012 dan ook aan dat hij de Accountantskamer daardoor niet bevoegd achtte om over de klacht van Goede te oordelen en dat Goede zijn klacht moest indienen bij de Association of Certified Fraud Examiners. Hernandez is daardoor ook niet op de zitting verschenen.

Bevoegd
“De Accountantskamer acht zichzelf op grond van de Wet op de Registeraccountants toch bevoegd en voert daarbij als argument aan dat Hernandez registeraccountant is en ‘beroepsmatig’ is opgetreden. Hernandez is inderdaad registeraccountant en is inderdaad beroepsmatig opgetreden, maar dan als Certified Fraud Examiner en niet als registeraccountant”, meldt de accountant.

Niet definitief
De accountant heeft zich tot nu toe niet over zijn schorsing uitgelaten in de media. Maar nu heeft een persbericht van de Nederlands Antilliaanse Vereniging van Accountants (NAVA) daar verandering in gebracht. “Ofschoon ik lid ben van die vereniging ben ik op geen enkel moment door het bestuur benaderd. Toch komt het bestuur met een reactie op de beslissingen die bovendien niet definitief zijn geworden”, aldus Hernandez.

A-collegiaal
“Als registeraccountants dienen de bestuursleden van de NAVA te weten dat deze beslissingen pas definitief zullen worden nadat over mijn eventueel beroep, waar ik zes weken de tijd voor heb, is beslist. Door met deze aspecten geen rekening te houden handelt het bestuur van de NAVA onzorgvuldig en a-collegiaal.” De accountant voelt zich nu genoodzaakt om door ‘de handelwijze van het bestuur van de NAVA’ ook publiekelijk te reageren.

Kapitale fouten
Hernandez zegt in ‘zekere zin de handelwijze van de bestuursleden te begrijpen.’ “Het is immers alom bekend dat de grote kantoren, waartoe de meeste van die bestuursleden behoren of hebben behoord, bij de uitoefening van het accountantsberoep (soms bewuste) kapitale fouten hebben gemaakt.” Daarom is er overdreven media-aandacht op hem gevestigd. “Terwijl de rapporten die Hernandez heeft geproduceerd inhoudelijk zijn blijven staan als een huis.”

(Versgeperst)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.