SBTNO vervangt SOAB

WILLEMSTAD - Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) is sinds 23 mei operationeel en heeft met ingang van 1 mei de werkzaamheden van Stichting Overheidsaccountantsbureau (SOAB) overgenomen. Dat meldt de overheid.

SOAB had sinds januari 2010 de werkzaamheden als tijdelijk adviseur corporate governance verricht. SBTNO zal functioneren als een onafhankelijk advies- en toezichtorgaan dat de regering gevraagd en ongevraagd advies geeft. De stichting zal ook toezicht houden op de overheidsvennootschappen en overheidsstichtingen.

RvC
 Voor het jaar 2012 zal de stichting haar werkzaamheden echter beperken tot het adviseren over benoemingen en ontslag van bestuurders, directeuren en leden van de Raad van Commissarissen (RvC) van de overheidsentiteiten. Dit komt omdat SBTNO als organisatie nog helemaal opgezet moet worden.

Verhuizing
 Er is hiervoor onlangs een organisatieplan gemaakt en deze zal in de komende maanden verder uitgewerkt worden. De stichting is momenteel tijdelijk gehuisvest te Fort Amsterdam maar zal aan het eind van dit jaar verhuizen naar het ministerie van Financiën.

Bezetting
 Donald J.G de Palm is aangesteld als statutair directeur. Met de tijd zal de organisatie in totaal uit vijf personen bestaan met een juridisch medewerker, financieel deskundige, communicatiemedewerker en een Officemanager. Dit jaar zullen één à twee medewerkers worden aangetrokken, afhankelijk van de middelen die de regering aan SBTNO ter beschikking stelt.

Website
 SBTNO heeft vanaf heden een eigen (in aanmaak zijnde) website waarop informatie en documentatie van SBTNO en Corporate Governance te vinden is. De adviezen die door de adviseur corporate governance worden uitgebracht zullen hierop conform de wet binnen twee weken, nadat deze zijn uitgebracht, gepubliceerd worden.

Advies
 De adviseur heeft inmiddels al drie adviezen uitgebracht zijnde een advies met betrekking tot de wervingen selectie van een directeur voor Curoil N.V., de (her)benoeming van de directeur van Selikor N.V.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.