Uitkomst onderzoek: belastingstelsel klein effect op prijsstijging BES

BES ISLANDS - De invoering van het nieuwe belastingstelsel op Bonaire, Sint Eustatius en Saba heeft slechts een beperkte invloed gehad op de prijsstijgingen. Dat blijkt uit het onderzoek dat de onderzoekbureaus Ecorys en Curconsult onlangs op verzoek van Nederland hebben gedaan naar de koopkracht op de eilanden.

In dat onderzoek is geanalyseerd welke oorzaken ten grondslag liggen aan de forse prijsstijgingen die zich in 2011 in de bijzondere gemeenten van Nederland hebben voorgedaan. Vastgesteld is dat de prijsstijgingen samenhangen met verschillende factoren.

Belangrijkste oorzaken

Belangrijke oorzaak voor de prijsstijgingen zijn volgens het onderzoek de gestegen prijzen op de wereldmarkt van voedsel, grond- en hulpstoffen, waaronder brandstoffen. Daarnaast is de overstap van de Nederlands Antilliaanse gulden naar de US dollar door winkeliers en restaurants aangegrepen om prijzen in US dollars naar boven af te ronden tot ‘psychologische’ of makkelijk hanteerbare prijzen.

Effect verandering belasting

De invoering van een nieuw belastingstelsel heeft dan geen groot effect gehad, maar het effect dat het heeft gehad is volgens de onderzoekers vooral te wijten aan ‘onjuiste toepassing van de algemene bestedingsbelasting door vooral kleinere ondernemers.’ “Dat heeft ertoe geleid dat hun cliënten meer betalen dan nodig is.”
Ook de samenloop van het nieuwe fiscale stelsel van de BES-eilanden met het fiscale stelsel van Sint Maarten en Curaçao heeft volgens de onderzoekers bijgedragen aan de prijsstijgingen omdat er in bepaalde gevallen sprake is van ‘dubbele indirecte belastingheffing’.
Verder zijn personen die geen (loon- of inkomsten-) belasting betaalden, waaronder veel parttimers door het nieuwe belastingsysteem er netto op achteruit gegaan. En ten aanzien van ondernemers geldt dat vooral het inkomen van kleinere ondernemers onder druk is komen te staan.

Oplossingen

Om de prijzen iets te laten dalen wil Nederland de ondernemers extra voorlichting geven over de juiste toepassing van de bestedingsbelasting.
Ook adviseert Nederland op basis van het onderzoek dat Sint Maarten een regeling moet treffen die ertoe leidt dat inwoners van Sint Eustatius en Saba en daar gevestigde bedrijven belastingvrij (duurzame) consumptiegoederen in Sint Maarten zouden kunnen kopen.
Tenslotte wil minister Spies wil kijken of zaken misschien niet eenvoudiger, en dus goedkoper geregeld kunnen worden voor de eilanden. Er komt daarom een onderzoek naar taakverlichting en deregulering, waarbij ook naar de mogelijke besparingen zal worden gekeken.

Read more: Kamerbrief over kabinetsstandpunt koopkrachtonderzoek Caribisch Nederland

Other news: Special tax regime for the BES Islands (DCLP May 6, 2012)

Source: rnw.nl

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.