Gratis onderwijs noodzakelijk

WILLEMSTAD - De Ministerraad is gisteren akkoord gegaan met het voorstel gratis onderwijs van Pueblo Soberano. “Vandaag is een historische dag. Het komende schooljaar zal het onderwijs gratis zijn”, zegt een verheugde Carlos Monk, Minister van Onderwijs, in een interview met Telecuraçao. “Er bestaat geen enkele wet waarin is geregeld dat scholen schoolgeld mogen vragen”, aldus Monk.

Eén van de belangrijkste punten van het voorstel dat vandaag in de Ministerraad is behandeld, is dat voor het komende schooljaar zowel de boeken- als de ouderbijdrage nagenoeg geheel vergoed zal worden door de overheid. Dit geldt voor alle scholen binnen het funderend- en middelbaar onderwijs, ongeacht het inkomen van de ouders.
 
Ouders die onlangs boeken- en schoolgeld hebben betaald krijgen hun geld terug , maar wanneer en hoe is nog niet duidelijk. Spullen die in bezit blijven van de leerlingen worden niet vergoed. Daarbij moet gedacht worden aan het uniform, werkkleding, sportschoenen of veiligheidsbrillen.
Structurele oplossing
 
Voor de volgende schooljaren komt er een zogenaamde 'schouderpremie'. Om de hoogte daarvan te bepalen wordt er wel naar het inkomen van de ouders gekeken. Deze premie zal naar schatting 17.5 miljoen gulden per jaar moeten opbrengen die het financieren van het gratis onderwijs structureel mogelijk maakt. Daarnaast wordt ook een taks ingevoerd op het overmaken van geld naar het buitenland. Die heffing moet tussen de 15 en 20 miljoen gulden extra opbrengen om het onderwijs gratis te kunnen houden in de toekomst.
 
Boeken en materialen
Voor wat betreft de boekenfondsen van de diverse scholen is er een uitgebreid plan gemaakt dat in fasen geïntroduceerd zal worden. Er komt een heel nieuw systeem waarbij boeken in bruikleen gegeven worden. Er wordt ook gekeken of er niet op e-books overgestapt kan worden. Dat zou een aanzienlijke kostenbesparing opleveren.
 
Source: rnw.nl
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.