Meer onderzoek financiële gevolgen wetsvoorstel belastingvrije groenten en fruit

CURACAO - Er moet meer onderzoek komen naar de financiële gevolgen van belastingvrije groenten en fruit in Curaçao, voordat dit in een wet wordt opgenomen. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) uit Nederland in zijn advies over dit onderwerp. 

Plannen om voor groente en fruit een vrijstelling van OB te geven, dateren al van november 2011. De vrijstelling is bedoeld om prijzen laag te houden zodat gezond voedsel betaalbaar blijft voor lage-inkomensgroepen. De SER wijst er in zijn advies op dat in de memorie van toelichting op het wetsvoorstel een complete herziening van de financiële gevolgen van de wijziging moet worden opgenomen. Daarin moet vermeld worden hoe de overheid de verloren belastinginkomsten als gevolg van de vrijstelling gaat compenseren.

Ook moet er meer onderzoek worden gedaan naar de effecten van prijsdalingen voor de keuze van gezonder voedsel. De SER wijst op internationale studies naar dit effect. Vanwege de vele initiatieven op het gebied van prijsvermindering voor groenten en fruit, raadt de SER partijen aan om voor de problemen van hoge voedselprijzen in Curaçao een integrale en geplande benadering te kiezen.

Besluit vrijsteling vruchten en groetensoorten van invoerrechten en omzetbelasting
Bij de behandeling van de begroting 2012 van het Land Curaçao in de Staten is staande de vergadering het besluit genomen om 10 vruchten en groentesoorten vrij te stellen van invoerrechten en omzetbelasting. Het betreft de volgende producten: Groente: sla, tomaten, advocado, paprika, pompoen, wortel, aardappel, spinanzie, selderij en ui en Fruit: watermeloen, sinaasappel, banaan, bakbanaan, mango, appel, druiven, madarijn, meloen en papaja. De inkomstenderving die gepaard gaat met deze maatregel bedraagt volgens de Regering ongeveer Naƒ 1,9 miljoen en zal gecompenseerd worden door introductie van een importheffing van 17% op snoep.

Dit besluit is genomen om tegemoet te komen aan de eis van een coalitiepartner om alle groete en fruit vrij te stellen van invoerrechten en omzetbelasting. Onduidelijk is wanneer voornoemd besluit in werking zal treden gezien het feit dat de wettelijk aanpassingen nog formeel geformuleerd en doorgevoerd moeten worden.
 
Source: rnw.nl / agf.nl / vbc.an
 

Vestiging Curaçao Hof van Justitie gesloten op vrijdag 3 juli 2020

WILLEMSTAD– De vestiging Curaçao van het Hof van Justitie is op vrijdag 3 juli 2020, de dag na Dia di Bandera, gesloten. Het personeel heeft een arbeidstijdverkorting dag (ATV).

Universiteit van Curaçao start nieuwe opleiding International Hospitality & Tourism Management

WILLEMSTAD - De Faculteit der Sociale en Economische Wetenschappen van de Universiteit van uraçao Dr. Moises da Costa Gomez start in augustus 2020 met een nieuwe opleiding: Bachelor in International Hospitality & Tourism Management.

Unanimous support for law to restore Statia democracy

THE HAGUE/STATIA--The Second Chamber of the Dutch Parliament on Tuesday unanimously approved the law proposal to phase out Dutch supervision and gradually restore democracy in St. Eustatius.