Eindfase wetgeving en toezicht Financiƫle markten BES

Op 1 juli 2012 treedt naar verwachting de definitieve toezichtwetgeving voor Caribisch Nederland, de Wet financiële markten BES en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme BES (Wwft BES), in werking. 

De Wet financiële markten BES (Wfm BES) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme BES (Wwft BES) zijn beide in december 2011 al in het Staatsblad gepubliceerd.

Als de eindfase is ingegaan (naar verwachting per 1 juli 2012), en daarmee de functionele indeling van toezicht van kracht is, houdt de AFM op aanmerkelijk meer financiële ondernemingen toezicht. Wel zijn de meeste hiervan bijkantoren van financiële ondernemingen gevestigd op Curaçao of St. Maarten. In de eindfase zal gedragstoezicht ook daadwerkelijk zijn intrede doen op de BES. Dit zal nadere gedragsregels met zich meebrengen, zoals regels over het verdiepen in de wensen van de klant. Ook zullen vanaf die datum nieuwe bestuurders en/of beleidsbepalers door de AFM worden getoetst op deskundigheid en betrouwbaarheid, voordat zij in functie treden.
 
De gedragsregels zullen onder meer betrekking hebben op het verstrekken van zogeheten precontractuele informatie, overkreditering, het inwinnen van bepaalde informatie bij de consument voordat een advies wordt verstrekt en advertentieregels.
 
Wetgeving in de eindfase
In de eindfase zal de AFM toezicht houden op basis van de Wet financiële markten BES (Wfm BES). De Wfm BES zal ten opzichte van de wetten in de overgangsfase een aantal aanvullingen en aanscherpingen bevatten.
De aanvullingen zullen vooral betrekking hebben op nieuw in te voeren gedragsregels voor het omgaan met consumenten. Hierbij wordt in de wetgeving onder meer aandacht besteed aan informatieverschaffing, kredietverstrekking en behandeling van klachten.
Veel van de beoogde aanpassingen die leiden tot de Wfm BES komen overeen met soortgelijke voornemens van de Antilliaanse regering, zodat ook Curaçao en Sint Maarten met soortgelijke wet- en regelgeving te maken krijgt. Hierdoor blijft sprake van een gelijk speelveld (level playing field) tussen de verschillende eilanden.
 
De Kredietunie ACU is woedend om nieuwe regels Nederland, zo schrijft de Amigoe dd. 26-06-2012. Door de nieuwe regels die gelden voor de BES-eilanden voor de bancaire sector en die per 1 juli ingaan, wordt het leven bij een kredietunie praktisch onmogelijk gemaakt. ACU heeft afgelopen weekeinde met haar partners op Bonaire vergaderd. De unie telt veel leden en de vergadering was goed bezocht. Als de kredietunie zich niet aan de nieuwe regels houdt, moeten ze een boete betalen. Lees hier het hele artikel in de Amigoe.
 
Informatie over de nieuwe wetgeving is hier terug te vinden: DCLP legal documents BES
 
Consultatie van het Besluit financiële markten BES
Het Ministerie van Financiën is eind juli 2011 gestart met de consultatie van het Besluit financiële markten BES (Bfm BES). In artikel 7:16 Bfm BES wordt onder andere nader ingegaan op het voorkomen van overkreditering. De AFM stelt hierbij een model beschikbaar waarin de uitgangspunten van dit artikel nader zijn uitgewerkt in praktische rekenvoorbeelden om te bepalen wat het maximaal te verstrekken kredietbedrag zou kunnen zijn.
 
Het model is hier te downloaden
English version here
 
Source: afm.nl

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.