Handboekje Kernwaarden Rechtspraak

DEN HAAG - Het eerste exemplaar van 'Matters of Principle, Codes on the independence and impartiality of the judiciary', is gisteren (maandag 25 juni) na afloop van de vergadering van de presidenten van de gerechten uitgereikt aan Fred van de Winkel, voorzitter van de presidentenvergadering, Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak en aan Reinier van Zutphen, voorzitter van de NVvR.

Codes
Gerritjan van Oven, voorzitter van de Stichting Rechters voor Rechters, reikte het boekje uit. 'Matters of Principle' is een initiatief van deze stichting en bundelt de belangrijkste internationale, Europese en Nederlandse rechterscodes. Enerzijds gaat het om codes die randvoorwaarden omschrijven voor het goed kunnen functioneren van de Rechtspraak, anderzijds zijn het gedragscodes voor rechters. De kernwaarden die in alle codes worden genoemd zijn: onafhankelijkheid, autonomie, onpartijdigheid, integriteit, deskundigheid en professionaliteit. “Het gaat om vanzelfsprekendheden die in de praktijk niet vanzelf spreken. Zij moeten voortdurend worden bevochten”, aldus Van Oven in zijn toespraak gisteren.  
 
De Stichting Rechters voor Rechters werd in 1999 door Bert van Delden, oud-rechter en oud-voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, opgericht. In 2009 is een nieuw bestuur gevormd, bestaande uit Gerritjan van Oven, Tamara Trotman, Jolien Schukking en Gerrard Boot. Rechters voor Rechters zet zich in voor rechters in het buitenland die in moeilijkheden zijn gekomen of dreigen te komen vanwege hun beroepsuitoefening. De Raad voor de rechtspraak financierde de totstandkoming van het boekje.
 
Inspirerend
Jolien Schukking, één van de drie samenstellers van 'Matters of Principle', legt uit dat de stichting met het boekje verschillende doelen voor ogen heeft. “Het is een praktisch en inspirerend boekje voor rechters in Nederland, het zet de voornaamste codes die er zijn op een rij. Verder laat 'Matters of Principle' de samenleving zien wat van de Rechtspraak verwacht mag worden en waar rechters voor staan. Ook bevat het verplichtingen voor staten om een goed functionerende rechterlijke macht te garanderen. We hopen daardoor ook onze buitenlandse collega’s te kunnen helpen. Ten slotte zetten we met het boekje de Stichting Rechters voor Rechters op de kaart. Ondersteuning door Nederlandse rechters van activiteiten van de stichting is altijd welkom!” De andere samenstellers van 'Matters of Principle' zijn Tamara Trotman en Monique van der Goes, internationaal beleidsmedewerker bij de Raad voor de rechtspraak. 

 
Alle rechters en rechters-plaatsvervanger zullen binnenkort een exemplaar ontvangen van 'Matters of Principle'. Ook toekomstige rechters krijgen het handboekje uitgereikt.
 
Source: rechtspraak.nl
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.