Wetsvoorstel regulering vestiging van Nederlanders van Aruba, Curaçao en Sint Maarten

Het moet moeilijker worden voor mensen uit Curaçao, Sint Maarten en Aruba om zich te vestigen in Nederland. De VVD dient dinsdag een al eerder aangekondigd initiatiefwetsvoorstel in. Antillenwoordvoerder André Bosman verwacht dat de wet zonder veel problemen zal worden aangenomen.

Het is al eerder geprobeerd de migratie vanuit de Caribische landen aan banden te leggen in de vorm van een zogeheten Rijkswet Personenverkeer. Maar Curaçao, Aruba en Sint Maarten spraken hierover een veto uit. Daarom probeert de VVD het nu via een Nederlandse wet. "Binnen het Statuut heeft ieder land de mogelijkheid zijn eigen regels te treffen voor de regulering van het personenverkeer", zegt Bosman. Het gaat dan alleen over vestigingsregels.

Bosman verwacht weinig weerstand in de Tweede Kamer: "Het is een eerlijk verhaal." Mensen uit de eilanden zijn welkom als ze 'iets kunnen en ambities hebben'. Maar voor kanslozen, die geen Nederlands spreken en geen kans maken op de arbeidsmarkt, is er geen plaats. "Het is geen isloren of discrimineren." De initiatiefwet gaat nu eerst naar de Raad van Staten en wordt dan behandeld in de Kamer. Bosman wil daarop niet vooruitlopen, maar denkt dat veel partijen de wet zullen steunen.

Raymond Labad, voorzitter van belangenorganisatie MAAPP, denkt daar heel anders over. Hij ziet geen verschil tussen het wetsvoorstel van de VVD en de eerdere pogingen om de toegang tot Nederland in te perken. "Het komt allemaal op hetzelfde neer." De wederkerigheid waarop de VVD zich beroept, omdat de Caribische landen de toegang van Nederlanders beperkt, heeft een economische reden om de kleinschalige eilanden te beschermen. "Ik kan me ook niet vestigen op de Waddeneilanden als ik geen economische binding heb."
Het initiatief van de VVD is een nieuwe poging om twee soorten Nederlanders te maken, zegt Labad. "De koningin heeft in 2006 al tegen mevrouw Verdonk gezegd dat er maar één soort Nederlander is." Als de Tweede Kamer de wet aanneemt dan zal MAAPP vervolgstappen ondernemen, kondigt de voorzitter alvast aan, zoals het Europees Hof of de Verenigde Naties.

De Wet regulering vestiging van Nederlanders van Aruba, Curaçao en Sint Maarten in Nederland heeft als doel om de vestiging van migranten uit deze landen zoveel mogelijk te reguleren door criteria te stellen voor vestiging in Nederland. Die criteria zijn:

  • het voldoende beheersen van de Nederlandse taal;
  • het hebben van aantoonbare middelen van bestaan in Nederland;
  • het hebben van een startkwalificatie die aansluit bij de Nederlandse arbeidsmarkt;
  • in het verleden niet in aanraking zijn gekomen met justitie;
  • geen gevaar zijn voor de openbare orde, de publieke rust of veiligheid, de goede zeden of het algemeen belang;
  • in het bezit zijn van een bewijs van uitschrijving uit het bevolkingsregister van een van de eilanden.

De liberalen wijzen op de wederkerigheid tussen de migratieregelingen op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten en Nederland. Wanneer Europese Nederlanders zich op de eilanden willen vestigen, moeten zij ook aan verschillende criteria voldoen.

Source: rnw.nl / vvd.nl

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.