Medicijnimporteurs verliezen van overheid

WILLEMSTAD — De Vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP) heeft een kater overgehouden aan het verloren kort geding, dat was aangespannen tegen de regering voor een drastische regulering van de geneesmiddelenimport. 

Met de advocaat worden de mogelijkheden bekeken voor hoger beroep of andere stappen, omdat de sector eenzijdig hard wordt aangepakt als de maatregelen van de regering onveranderd worden doorgevoerd, aldus VIPP in een persbericht.
 
Volgens de vereniging zal de sector inkrimpen en heeft dit heel wat ontslagen tot gevolg. Ook vreest VIPP voor een chronisch tekort aan geneesmiddelen. “De rechter gelooft blindelings in de goede bedoelingen van de overheid. Hoewel onderkend wordt dat het voor de kort geding-rechter niet mogelijk is om alle aspecten tot in de finesses uit te pluizen, ontkomt de VIPP toch niet aan de indruk dat de rechter wel erg goedgelovig is ten aanzien van de intenties van de regering”, stelt de VIPP.
 
Volgens de vereniging werden hun argumenten door de rechter genegeerd. “Pas tijdens de behandeling van de zaak bleek het mogelijk om een redelijke overgangsperiode in acht te nemen om de voorraad tegen de oude prijzen kwijt te kunnen raken en dat revaluatie van de lijst van maximumprijzen nodig is, omdat die van de regering van geen kanten klopt. Eerder was dat uit den boze”, aldus VIPP.
 
Verder stelt de belangenvereniging dat de regering juist de inhoudelijke discussie met de sector stelselmatig uit de weg is gegaan. De maatregelen zijn volgens hen opgelegd. “Per definitie frustreert een dergelijke starre houding elke vorm van gezond overleg. Zelfs een voorlopig akkoord met de adviseurs werd door de regering resoluut van tafel geveegd. Om de schijn op te houden voor het College financieel toezicht (Cft) als financiële waakhond, dat serieus gewerkt wordt aan bezuinigingen en hervormingen, wordt de bestaande farmaceutische sector opgeofferd, wellicht om de weg te banen voor nieuwe gegadigden die op de hand van de overheid zijn. Het beroep op algemeen belang is een wassen neus”, aldus VIPP. Beloften gedaan tijdens de rechtszitting heeft de regering niet tijdig ingelost en toch gaat de rechter ervan uit dat de regering oog en oor zal hebben voor de bezwaren van de sector.
 
De VIPP heeft na de uitspraak al helemaal niet de illusie dat de houding van de overheid anders wordt. Vanwege de teleurstellende uitkomst van het kort geding en de zeer onzekere toekomst, beraden de leden van de VIPP zich om hetzij beroep aan te tekenen of andere stappen te nemen om het afbraakbeleid van de regering te stoppen en de continuïteit en kwaliteit van de sector te garanderen.
Minister Jacinta Scoop-Constancia en minister Abdul Nasser el Hakim bestrijden echter dat er een tekort aan geneesmiddelen zal ontstaan. Volgens El Hakim zijn de prijzen van geneesmiddelen op Curaçao te hoog en is er eindelijk een einde gemaakt aan de oneerlijke winst die de importeurs maken. Verder kondigde hij aan dat de regering er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat er voldoende geneesmiddelen op het eiland voorradig zijn.
 
Source: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.