Curacao in beroep tegen aanwijzing

WILLEMSTAD - De regering van Curaçao legt zich niet neer bij het besluit van Den Haag om het advies van het College Financieel Toezicht op te volgen en het eiland te dwingen de begroting volgens de normen sluitend te maken. Premier Schotte kondigde vrijdag 13 juli in een video-conference aan in beroep te gaan bij de Raad van State tegen de maatregel.

In zijn verdediging zegt Schotte in zijn recht te staan door reserves van het land aan te spreken om de begroting sluitend te maken. Schotte baseert zich op de Rijkswet Financieel Toezicht Curaçao en Sint Maarten, waarin volgens hem het gebruik van reserves voor het sluitend maken van een landsbegroting wel wordt toegestaan.
 
Rotterdam deed het ook

Tijdens de persconferentie, die Schotte direct na de Rijksministerraadvergadering had belegd, haalde hij de begroting van de gemeente Rotterdam aan. De Curaçaose premier vraagt zich af waarom Rotterdam wel jarenlang de tekorten in de begroting heeft mogen dekken met reserves en Curaçao niet. “Voor Curaçao gelden exact dezelfde regels en begrotingsstelsel als voor de gemeente Rotterdam, , maar wij worden teruggefloten. En dat ook nog eens terwijl we al zestien bezuinigingsmaatregelen hebben lopen”, aldus Schotte.
 
16 hervormingen

Onder de zestien hervormingen die Schotte noemt valt onder andere de bezuiniging op de gezondheidszorg. Het voorstel daarvoor is in behandeling bij het Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (GOA) om vervolgens door de Sociaal Economische Raad (SER) goedgekeurd te worden en uiteindelijk in de Staten te worden aangenomen. Schotte heeft er alle vertrouwen in dat hij dat proces voor 1 september rond kan krijgen.
Controles
De aanwijzing van Nederland gaat direct in. Cft gaat maandelijks controles uitvoeren op de kasboeken van de Curaçaose regering. Ook heeft de Curaçaose minister van Financiën zijn collega's onder preventief toezicht gesteld en mag Curaçao geen nieuwe leningen meer aangaan.
Op de vraag of Schotte mee gaat werken met de aanwijzing antwoordt hij dat ‘de regering van Curaçao al doet wat nodig is.’ Of hij met de controles mee zal werken, laat hij in het midden. Hij zegt eerst de uitspraak van de Raad van State in zijn beroep tegen het besluit van Nederland af te willen wachten.
 
 
Op grond van art. 26 Rijkswet financieel toezicht Curacao en St. Maarten kan tegen een aanwijziging beroep worden aangetekend bij de Raad van State. Het beroep heeft echter geen schorsende werking.
 
 
Source: rnw.nl

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.