Bijkerk roept ambtenaren op tot lekken

KRALENDIJK — Michiel Bijkerk van de Partido Pro Hustisia & Union, PHU roept ambtenaren van het eiland en van de Rijksdienst Caribisch NederlandRCN om documenten, ook de geheime documenten openbaar te maken in de strijd tegen corruptie op het eiland. De politicus waarschuwt ambtenaren wel om anoniem te lekken in het belang van een transparante democratie. Je kan je baan er namelijk mee verliezen.

Bijkerkj waarschuwt de ambtenaren wel dat dit een misdrijf is en dat er straf op staat. Daarom moeten zij de documenten anoniem in de brievenbus van Rodger Gijsbertha stoppen.

In beginsel zijn alle documenten van het Openbaar Lichaam en RCN openbaar, schrijft Bijkerk in een perscommuniqué. Dit wordt afgeleid uit de strekking van de Wet Openbaarheid van Bestuur BES (de ‘WOB’). Iedereen kan om inzage of een afschrift verzoeken van documenten. RCN of BC mogen afgifte slechts weigeren in enkele uitzonderlijke gevallen. Dit zijn ofwel absolute uitzonderingen, zoals de veiligheid van de staat. Of relatieve, wanneer het belang van openbaarheid niet opweegt tegen de economische of financiële belangen van de staat of de belangen van strafrechtelijk onderzoek.

Het beginsel is dus openbaarheid of transparantie. Dit geldt ook voor het mondeling behandelde in het BC en alle BC-beslissingen (art. 66 WolBES). Alles is dus in principe openbaar, tenzij er zich een uitzondering voordoet zoals bedoeld in de WOB. In een democratie is dit ook logisch. Het gaat immers om de publieke zaak. Geheimhouding moet dan grote uitzondering zijn.

Een ambtenaar mag niet zomaar elk document kopiëren en openbaar maken, schrijft de jurist. Ten eerste heeft een ambtenaar geheimhoudingsplicht (art. 62 Ambtenarenwet BES). Het schenden daarvan is een misdrijf, waarop een gevangenisstraf van zes maanden staat. Voorts zal het waarschijnlijk worden opgevat als ‘plichtsverzuim’, met mogelijke disciplinaire straffen tot gevolg. Het openbaar maken van ‘geheime’ documenten is voorts een ambtovertreding (art. 485 WvSr. BES).

Strafbaarheid moet gezien worden in de context van het beginsel van openbaarheid, aldus Bijkerk. De vraag of het algemeen belang met het openbaar maken van een document gediend is, speelt daarbij een belangrijke rol. De WOB bevat geen strafbepaling. Het is hem ook niet bekend of op Bonaire een ambtenaar ooit strafrechtelijk is veroordeeld voor het openbaar maken van een document.

Toch adviseert Bijkerk de ambtenaren, die een document openbaar willen maken, om dit uitsluitend anoniem te doen. Daarom is de brievenbus van Rodger zo belangrijk.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.