Annual account Bonaire approved

KRALENDIJK - Bonaire's Island Council has unanimously approved the annual account 2011. In doing so, the special overseas public body of The Netherlands complied with the timeline set for this by the Committee for Financial Supervision CFT and the Dutch Government.

In an earlier decision, the still-not-established annual accounts up to and including 2010 had also been passed.
 
Commissioner of Finance Burney el Hage (UPB) called it a positive sign that the annual account had been adopted unanimously, without the proposing of any motions or amendments.
 
"This means that the Executive Council received support from the opposition for its financial policies. It's a very positive development that I'm very happy with."
 
Bonaire made good progress with its debt-restructuring last year. The efforts even led to a considerable surplus on the books, allowing for a first-time-ever creation of reserves.

 

Jaarrekening Bonaire 2011 unaniem vastgesteld

KRALENDIJK - Het Bestuurscollege (BC) ervaart het unaniem vaststellen van de jaarrekening 2011 door de Eilandsraad, zonder amendement of moties, als een steun van de oppositie voor het gevoerde financiële beleid. De jaarrekening 2011 is door de Eilandsraad van het Openbaar Lichaam unaniem vastgesteld in de afgelopen Eilandsraadvergadering. Dat stelt het BC in een persbericht.

In een eerdere besluitvormende Eilandsraadvergadering werden de nog niet vastgestelde jaarrekeningen tot en met 2010 aangenomen. Dit betekent dat Bonaire nu voldoet aan de tijdlijnen die de Commissie financieel toezicht (Cft) en Den Haag hieraan stellen, zodat Bonaire nu precies op koers ligt, bericht de afdeling Communicatie van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB). Dit heeft alleen kunnen plaatsvinden door het keiharde werken van zowel het BC alsook alle ambtelijke medewerkers.

In de jaarrekening laat het BC zien hoe het afgelopen jaar financieel is verlopen. Daarin legt het Bestuurscollege dus feitelijk financiële verantwoording af over het gevoerde beleid.

Een groot aantal veranderingen in 2011 had gevolgen voor de financiële administratie en voor de jaarrekening, zoals het regime van de vrije uitkering, de dollarisatie, de ontwikkelgelden, de bijzondere of doeluitkeringen en het fiscale stelsel. Zo heeft Bonaire zich tot met 2010 moeten neerleggen bij een afkeurende verklaring van de accountant. Daar is een aanzienlijke verbetering in gekomen, want de accountant heeft voor 2011 een oordeelsonthouding uitgesproken. Dat is een verbetering waar Bonaire trots op mag zijn, aldus het OLB.

In 2011 is ook vordering gemaakt met de schuldsanering. Diverse balansposten zijn afgeboekt, waardoor een omvangrijk positief boekhoudkundig resultaat is ontstaan. Hierdoor is het BC voor het eerst in staat om voor het OLB (bestemmings)reserves op te bouwen.

Conform de Wet FinBes heeft het BC verantwoording afgelegd aan de Eilandsraad over het in 2011 gevoerde bestuur. Door vaststelling van de jaarrekening verleent de Eilandsraad decharge voor verdere gevolgen naar aanleiding van financieel beheer. Daarom beschouwt het BC het als een zeer positief teken en ook een steun in de rug van de zijde van de oppositie, dat de jaarrekening unaniem is aangenomen. Dat is een zeer positieve ontwikkeling waarmee portefeuille gedeputeerde Burney El Hage zeer blij is. Het BC kan nu verder met het uitvoeren van zijn ‘Licht op Groen’-bestuursprogramma, kort samengevat in de slagzin ‘Groei met behoud van onze natuur en cultuur’.

Zo werkt gedeputeerde mevrouw Silvana Serfilia aan de integrale wijkaanpak (waarbij een significante verbetering van de leefomgeving moet worden gerealiseerd) en aan het huisvestingsplan scholen (bijvoorbeeld de Brede School en verbetering van de onderwijsgebouwen). Gedeputeerde James Kroon werkt momenteel aan de aanpak van de infrastructuur en de verbetering van de bestaande stadia. Gedeputeerde Burney El Hage is bezig om de (groene) economie een flinke stimulans te geven door bijvoorbeeld overeenkomsten te sluiten met Aruba (handelsakkoord) en het ministerie van Economische Zaken en hij maakt beleid om het (groene) toerisme een boost te geven, zodat er werkgelegenheid gecreëerd kan worden.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.