‘Wettelijke procedures windmolenpark genegeerd’

WILLEMSTAD – Met de plaatsing van vijf nieuwe mega windmolens in het natuurgebied van Playa Kanoa heeft de overheid de voorgeschreven wettelijke procedures van tafel geveegd. Dat vinden Amigu di Tera en Defensa Ambiental. Premier Gerrit Schotte zal het windmolenpark vandaag openen.

Oorspronkelijk zouden de nieuwe windmolens geplaatst worden op plekken waar de afgedankte molens al hadden gestaan”, aldus Yvette Raveneau, Amigu di Tera. “Van de achttien oude plekken zouden er vijf worden gebruikt, de overige zouden zo veel mogelijk in de oude staat worden hersteld. Het betrokken bedrijf NuCapital maakte bekend dat zij zich zou houden aan milieuvoorschriften van de Wereldbank.”

Amigu di Tera en Defensa Ambiental hebben in mei 2010 wel aan de overheid gevraagd om het conserveringsgebied Playa Kanoa strikter te beschermen en het betrokken bedrijf NuCapital te laten bijdragen aan het beheer van deze omgeving. “Hierop is nooit geantwoord. Intussen veranderde NuCapital haar plannen. De nieuwe windmolens zouden toch op andere nieuwe plekken van het conserveringsgebied worden geplaatst.”

Dat betekent volgens Raveneau dat naast de achttien plekken van de vroegere windmolens nu vijf extra plekken aangetast worden. “Samen zijn dan 23 plekken aan de windmolens in het conserveringsgebied opgeofferd. Hiertegen maakten Amigu di Tera en Defensa Ambiental bezwaar. De sjieke milieuvoorschriften van de Wereldbank zeggen NuCapital opeens niets meer.”

“Terwijl de regering bij herhaling hardop verklaart dicht bij de burgers te staan maakt zij reële participatie van de bevolking in zaken van ruimte en milieu, zoals vastgelegd in de wet, onmogelijk. Dit heeft zij nu uitgeprobeerd in het geval Playa Canoa”, vindt Raveneau. “De fraaie bewoordingen over natuur en milieu in het regeerakkoord blijken ook niet van betekenis. De natuurlijke omgeving opofferen om schone energie op te wekken lijkt erg veel op het tegen elkaar uitspelen van twee zaken die met de natuur te maken hebben alsof het niet anders kan.”

Amigu di Tera en Defensa Ambiental hebben dit jaar de regering gewezen op de onwettige aanpak van het Playa Kanoa project. “Ook deze brief, waarvan een afschrift naar de Staten en de gouverneur is uitgegaan, is nooit beantwoord.”

(Versgeperst)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.