VBC over bestuur Curacao

WILLEMSTAD -  De Vereniging Bedrijfsleven op Curaçao, VBC, geeft haar visie op het bestuur van de regering en de Staten van Curacao.

Met zeer grote teleurstelling en bezorgdheid constateert de VBC dat de Regering en de Staten steeds meer demonstreren dat zij niet in staat zijn om het land op constructieve een inspirerende wijze te besturen. Deze stelling is onder meer gebaseerd op de volgende meest recente feiten en ontwikkelingen die zich aan het voltrekken zijn:

- De aanwijzing welke de Rijksministerraad op 13 juli jl. heeft gegeven houdt in dat Curaçao onder financiële curatele is gesteld.

- Met groot, doch onnodig machtsvertoon sluiten van de Binnenstad omdat een groep bezorgde burgers een protestbrief aan de Regering wilde overhandigen. Een disproportionele actie dat onder de categorie machtsmisbruik kan worden gekwalificeerd. Niet alleen slecht voor het imago van Curaçao als democratische rechtsstaat maar deze absurde en verwerpelijke actie heeft ook ertoe geleid dat derden o.a. zaken in Punda geheel buiten hun toedoen schade hebben geleden. Het paranoïde gedrag van deze Regering begint alsmaar ergere vormen aan te nemen.

- Het gevoerde energie beleid heeft ertoe geleid dat voor de samenleving belangrijke en strategische overheids bedrijven als Aqualectra en Curoil in korte tijd in grote financiële problemen zijn geraakt waardoor levering van stroom, water en olieproducten niet langer gegarandeerd kunnen worden vanwege het wegvallen van noodzakelijke investeringen en onderhoud.

- Ook andere overheidsbedrijven worden kaal geplukt en onderdruk gezet waaronder UTS.

- Het koste wat kost willen invoeren van een Ziektekosten verzekeringsstelsel (Basisverzekering) terwijl niet aangetoond kan worden dat dit stelsel de meest effectieve, kwalitatief beste en financieel goedkoopste is. Een gedegen onderbouwing ontbreekt.

- Het door zetten van populistische besluiten als gratis onderwijs terwijl de financiering hiervan volstrekt onduidelijk en ongeloofwaardig is. Waar komt de ANG 17 miljoen eigen middelen vandaan?

- Het aanhouden van het grote aantal en mogelijk zelfs toename van het aantal atrako’s, inbraken en andere wet overtredende activiteiten.

- Het aankondigen dat steeds meer lastenverzwarende maatregelen zullen worden ingevoerd die de koopkracht ernstig zullen aantasten, zonder dat sprake is van zicht op structurele verbetering en perspectieven.

De cumulatie van de alsmaar toenemende onbehoorlijke bestuurlijke besluiten en aanpak leiden ertoe dat het vertrouwen in de bestuurders steeds meer afneemt en de maatschappelijke onvrede en onrust steeds groter wordt. Het punt is nu bereikt waar mensen zich bedreigd voelen dat zij hun baan kwijt zullen raken en dat is een explosieve situatie.

In ieder democratische rechtsstaat zouden de Staten met spoed de hiervoor verantwoordelijke ministers op het matje hebben geroepen om tekst en uitleg te geven en te trachten de rust en het vertrouwen te herstellen. Bovengenoemde ontwikkelingen, met name het (tijdelijk) kwijtraken van de financiële autonomie en de toenemende onvrede zijn kennelijk niet zwaarwegend genoeg om de Statenleden van hun reces terug te roepen voor spoed beraad. Ongelooflijk, schandalig, schaamteloos en hopi tristu. Van leiderschap is geen sprake.

Het moge duidelijk zijn dat in een situatie van gebrek aan vertrouwen en toenemende maatschappelijke onvrede en onrust duurzame economische groei niet van de grond zal komen. Als gevolg hiervan zullen de financieel en sociaaleconomische problemen alleen maar erger worden. De bestuurders en de Staten moeten beseffen dat zij verantwoordelijk zijn voor de chaos die hierdoor ontstaat en hiervoor (persoonlijk) aansprakelijk zijn.

(VBC)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.