In Nederland ontsnapte gevangene op St. Maarten aangehouden

PHILIPSBURG — De Curaçaoënaar Elston L. Fos (51) stond jarenlang op de Interpollijst van de meest gezochte personen. Hij werd veroordeeld wegens doodslag, maar wist te ontsnappen.

Door de officier van Justitie Hans Mos werd maandag bevestigd dat hij vrijdag 20 juli buiten de politiewacht van Philipsburg werd aangehouden.

Fos was veroordeeld wegens een geval van doodslag, dat zich in Rotterdam, Nederland, zou hebben voorgedaan op 28 maart 1996 toen hij een man doodstak. De rechter die de zitting voorzat, kwam tot een vonnis van zes jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf wegens doodslag.

Op 17 januari 2002 werd hij tijdelijk in vrijheid gesteld, waarna hij vluchtte. Door Interpol werd vervolgens een wereldwijd verzoek tot aanhouding uitgegeven.

Het hoofd van de Interpolvertegenwoordiging op St. Maarten, officier Bruiman, zag en herkende Fos buiten de politiewacht vrijdag en verzocht toestemming tot aanhouding. Fos is nu in verzekerde bewaring in afwachting van het moment dat hij ‘zo spoedig mogelijk’ op het vliegtuig naar Nederland wordt gezet om zijn straf uit te zitten.

Fos woont al geruime tijd op St. Maarten en is in overheidsdienst bij de Afdeling Informatica. Het is niet duidelijk hoe hij, gezien zijn strafblad, door de overheid in dienst werd genomen.

Hij woont in de wijk Belvedère en was bestuurslid van de lokale vereniging van huiseigenaren. Interpol kon niet bereikt worden voor meer informatie.

Hoewel Fos uit de gevangenis ontsnapte en veroordeeld werd wegens doodslag, nam zijn oudste dochter vanuit Nederland maandag contact op met The Daily Herald om een meer genuanceerd beeld van haar vader te schetsen.

“Mijn vader heeft iemand die mij misbruikte toen ik dertien was, gedood”, verklaarde Irinoushka Fos. “Ik ben van mening dat men de naam van mijn vader niet moet besmeuren, omdat hij mij en de andere meisjes die na mij kwamen, te hulp schoot. Ik ben ervan overtuigd dat ik niet het eerste slachtoffer van verkrachting was en zeker niet de laatste zou zijn.”

De man die door haar vader werd doodgestoken was in feite het vriendje van haar tante, zoals de 31-jarige Irinoushka aanhaalde. “Hij begon mij te strelen toen ik ongeveer tien jaar oud was. Ik werd voor de eerste keer verkracht toen ik dertien was en dit duurde ongeveer een jaar. Al die tijd hadden mijn ouders niets in de gaten.”

Dit veranderde echter toen haar vader ontdekte dat men haar ontmaagd had. Oorspronkelijk vertelde zij haar vader dat haar vriendje hiervoor verantwoordelijk was, maar zij veranderde van gedachte en vertelde hem de waarheid. Haar vader confronteerde de vriend van haar tante.

“Het keerpunt kwam toen het vriendje mijn vader vertelde dat ik het al tijden wenste. Ik geloof dat mijn vader toen de kluts kwijt raakte en hem doodstak”, haalde Irinoushka aan.

Zij gelooft dat de rechter die haar vader veroordeelde, het verhaal over de aanleiding tot het tragisch incident niet echt in overweging nam toen hij uitspraak deed. “De politie verhoorde mij maar ik werd niet uitgenodigd om mijn getuigenis af te leggen tijdens de behandeling van de zaak”, stelde zij. Zij denkt dat de rechter meer begrip had moeten hebben voor haar vader. “Zelfs een rechercheur die de zaak van mijn vader in behandeling had, vertelde mijn vader dat hij hetzelfde zou hebben gedaan als het zijn dochter was geweest.”

“Mijn vader is een lief persoon die om mij geeft en ik wil dat iedereen op St. Maarten dit weet”, was haar conclusie.

(Amigoe)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.