Nieuw oud specialisme: plattelandsadvocaat

UNITES STATES - De zware concurrentie en een beperkt aantal plaatsen voor jonge advocaten in de grote Amerikaanse steden, zorgt ervoor dat steeds meer afgestudeerden het gaan zoeken op het platteland.

Dat schrijft de Amerikaanse krant Kansas City Star.

Het aantal banen bij grote advocatenkantoren in de twintig grootste steden van de VS daalde in 2010 met 27 procent ten opzichte van 2009. Veel jonge advocaten zijn werkloos en zitten opgescheept met een enorme studieschuld. Sinds februari is de werkgelegenheid onder de in 2011 afgestudeerde rechtenstudenten 86 procent; het laagste niveau sinds 1994.

En ineens zijn die banen in de provincie dan wel aantrekkelijk. Steeds meer rechtenfaculteiten helpen studenten dat ook in te zien. De University of Kansas Law School, Washburn Law School en de Orde van Advocaten van Kansas lanceren nu twee programma's waarmee ze rechtenstudenten willen interesseren voor de landelijke praktijk. Het 'Rural and Solo'-programma laat jonge advocaten zien dat een advocaat op het platteland dezelfde business managementvaardigheden moet hebben om een eenmanspraktijk op te zetten als in elke andere plaats. Het andere programma regelt onbetaalde stages die studenten matchen aan plattelandsadvocaten en -rechters.

Lane Frymire werkte twee jaar bij een advocatenkantoor in de stad Liberal, Kansas, toen hij besloot een baan te zoeken in een kleine stad. De markt in de grotere steden werd overspoeld met advocaten, dus zocht hij een plek op waar minder concurrentie was. "Mijn geluk kan niet op," zegt hij daarover. Frymire en zijn collega's zijn bovendien niet bang dat afgestudeerden nu massaal alle banen op het platteland komen opslokken. Er is een bepaald type persoon voor nodig om te genieten van het leven op het platteland, zegt hij. "Het leven hier is niet glamorous, maar het heeft voordelen. Mijn huis is vier straten van kantoor en ik kom mijn cliënten regelmatig tegen op straat."

Het nieuws dat in kleine stadjes wel banen te vinden zijn, begint zich te verspreiden. Het Openbaar Ministerie in Fulton, een stadje met 12000 inwoners, kreeg een paar jaar geleden drie tot vijf reacties op een vacature voor assistent-officier van justitie. Afgelopen jaar solliciteerden er 60 mensen naar zo'n baan en dit jaar 70. En de kandidaten komen van heinde en verre.

Een loopbaan als plattelandsadvocaat vergt echter wel wat meer training dan de gemiddelde afgestudeerde misschien nodig heeft, waarschuwt Shawn Leisinger, directeur van de Centers for Excellence van de Washburn School of Law. Degenen die op zoek zijn naar een baan in de landelijke gebieden moeten wat meer bedreven zijn in verschillende soorten recht. Omdat er niet veel advocaten zijn, worden ze ingeschakeld voor van alles en nog wat, van het afwikkelen van een nalatenschap tot de verdediging in een strafzaak.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.