Brief gouverneur verkeerd geïnterpreteerd’

WILLEMSTAD - De Raad van Ministers (RvM) heeft woensdag een brief ontvangen van gouverneur Frits Goedgedrag. In de brief legt Goedgedrag uit hoe hij de aanwijzing opvat en wat zijn positie hierin is. De RvM betreurt dat er een andere invulling is gegeven aan de brief door er naar te refereren als curatele of verhoogd toezicht.

Hiermee zou de perceptie zijn gecreëerd dat het Koninkrijk in deze fase gebruik heeft gemaakt van de zogenaamde “Waarborgfunctie” op basis van artikel 43, lid 2 van het Statuut. Dat meldt de RvM in een persbericht. “Dit is absoluut niet het geval. Een dergelijke interpretatie klopt niet met onze nationale wetten noch met die van het Koninkrijk”, aldus de RvM.

“De gouverneur zegt in zijn brief dat hij als hoofd van de regering, inhoud zal geven aan de aanwijzing. De gouverneur moet als staatsorgaan altijd zijn handtekening plaatsen onder alle landsbesluiten en landsbesluiten houdende algemene maatregelen.” Dit geldt ook voor landsverordeningen. “Zo kan hij besluiten om op advies van de Koninkrijksminister een wet of besluit van de regering van Curaçao te vernietigen, als hij deze beschouwt als in strijd met internationale wetten of als het het belang van het land of het Koninkrijk der Nederlanden schaadt.”

“Zoals aangekondigd gaat de Regering van Curaçao in beroep tegen de beslissing. In de tussentijd zal het de aanwijzing uitvoeren. De consensuswet kent geen optie om de implementatie van een aanwijzing uit te stellen. De regering zal dus haar verantwoordelijkheid nemen en alle exercities uitvoeren die nodig zijn om dit jaar tot een gezonde begroting te komen. Tot slot geeft de RvM in het persbericht aan dat het ministerie van premier Gerrit Schotte (Algemene Zaken) binnenkort de brief zal beantwoorden.

(Versgeperst)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.