Wereldwijd: Baker in Casablanca, Linklaters zoekt partner in Zuid-Afrika

Er gaat haast geen week voorbij of de grote internationale advocatenkantoren in de wereld kondigen wel een fusie, overname of nieuwe vestiging aan in een ver land. Het barst van de activiteiten in vooral Azië, maar ook Australië, Zuid-Amerika en Afrika.

Het Nederlands juristenblad Advocatie gaat die bewegingen kort en bondig bijhouden in de rubriek Wereldwijd. Ze trappen af met Baker & McKenzie dat zich vestigt in Casablanca, het liberaliseren van de juridische markt in Maleisië en de plannen van Linklaters om een samenwerking aan te gaan in Zuid-Afrika.

Baker & McKenzie opent een nieuwe vestiging in Casablanca, Marokko. Het wordt de derde vestiging van het kantoor op het Afrikaanse continent, naast Caïro en Johannesburg. Het kantoor komt onder leiding te staan van corporate partner Kamal Nasrollah, die met zijn team van het lokale Franse kantoor August & Debouzy komt.

Belangrijke reden voor het openen van de vestiging in Casablanca 'de toenemende betekenis van deze stad als toegangspoort voor investeringen in de Maghreb-regio', aldus het persbericht van het kantoor. Vorige zomer kondigden Allen & Overy, Clifford Chance en Norton Rose aan zich te vestigen in Casablanca. Eversheds en Bird & Bird namen intrek in de stad via exclusieve allianties in de lokale markt.

Maleisië bijna klaar voor buitenlandse advocaten
 
Maleisië staat op het punt de juridische markt open te stellen voor buitenlandse advocatenkantoren. Als de hervormingen doorgezet worden, zijn het Britse Trowers & Hamlins, Allen & Overy en Norton Rose onder de eerste geïnteresseerden om zich te vestigen in het Aziatische land.

The Legal Profession Bill 2012 van Maleisië biedt buitenlandse advocaten meerdere mogelijkheden om in het land werkzaam te zijn. Een kantoor kan zijn eigen vestiging openen waarmee het adviseert op specifieke praktijkgebieden. Daarvoor worden volgens het wetsvoorstel - in navolging van Singapore - een beperkt aantal licenties uitgegeven. Kantoren kunnen daarnaast een internationaal partnerschap aangaan met lokale kantoren, die op hun beurt buitenlandse advocaten in kunnen huren.

Linklaters zet zinnen op Zuid-Afrika
 
Linklaters heeft plannen om de Afrikaanse markt te betreden door zich aan te sluiten bij een van de grootste onafhankelijke advocatenkantoren van Zuid-Afrika. Het kantoor hoopt in de loop van het financiële jaar 2012-13 een alliantieovereenkomst te bereiken. Managing partner van het Midden-Oosten en Afrika Sandeep Katwala voert gesprekken met potentiële alliantiepartners. Van formele onderhandelingen met een specifiek kantoor is nog geen sprake.

(Source: Advocatie)

 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.