Zakenkabinet om orde op zaken te stellen

WILLEMSTAD — MFK-fractieleider Dean Rozier mag zijn steun aan de coalitie hebben opgezegd, zijn partijlidmaatschap heeft hij niet beëindigd. “Hij is nog steeds Statenlid voor de MFK.” Dat zegt partijvoorzitter Amerigo Thodé die tevens waarneemt als Statenvoorzitter.

Rozier is een voorstander van een zakenkabinet dat gedurende een periode van twaalf tot achttien maanden orde op zaken moet stellen.

Rozier is het negativisme en het geruzie tussen de coalitiepartners beu. Volgens hem heeft de bevolking geen vertrouwen meer in de huidige coalitie en politiek. “Ze zien ons als een pot nat”, aldus de teleurgestelde politicus voor de camera van TeleCuraçao vanochtend. In de ochtenduren zaten Rozier en premier Gerrit Schotte om de tafel om de brief die Rozier gisteren heeft verstuurd te bespreken.

In de brief stelt de parlementariër dat hij met spijt moet constateren dat de huidige regering, gesteund door de bestaande coalitie, niet meer kan rekenen op het vertrouwen van de gemeenschap om de precaire financiële situatie van het land, problemen in de gezondheidszorg, problemen met de verschillende sociale fondsen en sociale problemen op een adequate wijze en tijdig op te lossen. “Hoe langer deze situatie voortduurt hoe groter de problemen en dus hoe pijnlijker de aanpak.” Zijn voorstel is dan ook om per direct mee te werken aan de vorming van een kabinet bestaande uit, op elk ministerie, deskundigen die vakbekwaam en/of experts zijn. Volgens Rozier kan het zakenkabinet het vertrouwen in de politiek herstellen en rust brengen in de gemeenschap.

De MFK-parlementariër heeft met name kritiek op coalitiegenoot Pueblo Soberano (PS), al wordt deze partij niet bij naam genoemd. Volgens hem geeft deze coalitiepartner geen ruimte om samen te werken. Rozier wijst op de verstoorde relaties binnen het Koninkrijk, met Nederland en ook met de andere landen binnen dit staatsverband. De constante polarisatie van PS, de toonzetting tijdens debatten in het parlement en de wijze waarop coalitiepartners en ook personen in de gemeenschap worden bejegend zijn volgens Rozier zeer frustrerend voor een vruchtbare samenwerking om daadwerkelijk de problemen van Curaçao op te lossen.

In het parlement heeft de MFK-fractieleider verschillende keren van leer getrokken tegen de dictatoriale trekken van Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS). In deze verhitte debatten heeft hij soms het gevoel gehad dat hij niet trouw was aan zichzelf. Daarom is het volgens Rozier tijd geworden om bij zijn partij aan de bel te trekken. “We moeten ermee stoppen.” De optie die Schotte nu heeft is volgens hem de regering te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Het volk zou zich volgens de politicus in het stemhok niet moeten laten leiden door de politicus die het hardst schreeuwt, maar kiezen voor een partij die werkt en ministers aflevert die presteren.

Rozier pleit ook voor bezinning over hervormingen binnen de MFK. “MFK is een jonge partij die de democratie hoog in het vaandel heeft. De meerderheid beslist”, zegt Thodé. In de partijraad zal ook de stem van de meerderheid moeten uitwijzen of de partij het standpunt van Rozier deelt. Tot nu toe trekt de MFK de stekker niet uit de coalitie. Wat Rozier na de vergadering van de partijraad gaat doen blijft voor de partijvoorzitter koffiedik kijken. “In zijn brief rept Rozier met geen woord over opstappen. Dat heeft hij in vergaderingen met het bestuur ook nooit zo duidelijk gezegd”, vertelt Thodé.

Fractiegenoot Rudney Garmes is verbaasd over het standpunt van zijn fractievoorzitter. “De brief kwam als een donderslag bij heldere hemel”, aldus Garmes, die er niet aan denkt om zijn vertrouwen in de coalitie op te zeggen.

(Amigoe)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.