Gemeenschappelijk OctrooiGerecht / Europees octrooi met eenheidswerking

In de onderhandelingen over het Gemeenschappelijk Octrooigerecht (‘Unified Patent Court’) en het Europees octrooi met eenheidswerking (‘European patent with unitary effect’) is in de Europese Raad een belangrijke doorbraak bereikt. Daags na de doorbraak heeft echter het Europees Parlement de behandeling van de octrooiverordening gestaakt.

Europese Raad bereikt finaal compromis
De Europese Raad heeft op vrijdag 29 juni jl. het langverwachte compromis bereikt over de nog openstaande punten (zie blz. 2, punt 3 van de conclusies van de Europese Raad).
 
Zetel
Het belangrijkste onderwerp van het compromis is de vaststelling waar de zetel van de centrale divisie van het gerecht van eerste aanleg zal komen. Zowel Frankrijk, als Duitsland, als het Verenigd Koninkrijk bleken tijdens de onderhandelingen niet bereid hun claim op de zetel op te geven. Het compromis dat nu is bereikt is dat de centrale divisie zijn zetel krijgt in Parijs, doch dat in Londen een thematische nevenvestiging komt voor chemie inclusief farmacie (IPC-sectie C) en menselijke levensbehoeften (IPC-sectie A), en in München een nevenvestiging voor werktuigbouwkunde (IPC-sectie F) en de bestuursrechtelijke kamer voor beroepen tegen beslissingen van het Europees Octrooibureau inzake het register voor eenheidsoctrooien. De eerste president van het gerecht van eerste aanleg zal een Fransman zijn.
 
Inbreukartikelen octrooiverordening
Daarnaast zijn de regeringsleiders overeengekomen dat de artikelen 6 t/m 8 van de octrooiverordening die de beschermingsomvang regelen, zullen worden geschrapt uit de verordening. Tegen deze bepalingen bestond verzet onder gebruikers van het octrooisysteem, omdat hiermee de beschermingsomvang van een octrooi voorwerp kan worden van prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie van de EU, hetgeen onder meer tot vertraging en verhoging van de proceskosten leidt. Bovendien leeft onder een deel van de gebruikers van het octrooisysteem de vraag of het Hof eventuele onduidelijkheden in de inbreukartikelen beter zou kunnen adresseren dan het gespecialiseerde octrooigerecht zelf. Met het overhevelen van de artikelen 6 t/m 8 uit de verordening naar het rechtspraakverdrag wordt nu bewerkstelligd dat over de inbreukbepalingen geen prejudiciële vragen kunnen worden gesteld.
 
Europees Parlement haalt Verordening van de agenda
Op maandag 2 juli jl. –direct na de Europese Raad– heeft het Europees Parlement besloten de (eind)stemming over de octrooiverordening van de agenda te halen. De parlementariërs die een sleutelrol spelen in het octrooidossier, de heren Lehne en Rapkay, waren verbolgen over het feit dat zonder overleg met het parlement besloten was om de artikelen 6 t/m 8 te schrappen uit de octrooiverordening (wat betreft deze verordening is het Europees Parlement medewetgever). Ook de verdeling van de centrale divisie over drie steden werd bekritiseerd.
 
Hoe verder?
Naar verwachting zullen na de zomer de besprekingen tussen de Raad (onder leiding van het Cypriotische voorzitterschap) en het Europees Parlement worden hervat. Daarbij zal onder meer aandacht worden besteed aan de belangrijke juridische vraag of na schrapping van de inbreukbepalingen uit de octrooiverordening, artikel 118 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie nog wel voldoet als rechtsgrondslag voor de octrooiverordening.
 
Source: Agentschap NL - Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.