‘Regering heeft mandaat voor Apfa-akkoord’

ORANJESTAD — Premier Mike Eman (AVP) wijst de kritiek af van een aantal vakbonden en oppositieleden dat het onlangs getekend akkoord tussen regering en Apfa over de schuld bij het pensioenfonds niet rechtsgeldig zou zijn.

Eman beroept zich hierbij op het mandaat dat het parlement in 2005 aan de toenmalige minister van Financiën gaf om alles te doen om het fonds te saneren. “De vorige regering heeft het proces niet afgerond. Kabinet-Eman 1 heeft er wel gevolg aan gegeven en heeft hiervoor steun gekregen in 2010 en 2011 in de Sociaal Dialoog voor de nodige veranderingen om het ambtenarenpensioen te redden.” De premier zegt verder dat noch ministers, noch Apfa-directie noch de Centrale Bank van Aruba zich ervoor lenen om iets illegaal te doen. Hij blijft dan ook verheugd over het feit dat zowel vakbonden als werkgevers die deelnamen aan de Sociaal Dialoog steun gaven, wat leidde tot het pensioenprotocol en waardoor nu gezegd kan worden dat het pensioenfonds is gered.

De kritiek komt met name van vakbonden die niet aan de toenmalige Sociaal Dialoog hebben meegedaan. Zij ondertekenden ook niet het protocol dat onder andere leidde tot de invoering van een nieuwe pensioenregeling NPR2011.

Ook de oppositie heeft kritiek en er zijn inmiddels vragen gesteld over de rechtsgeldigheid van de overeenkomst die de regering met Apfa tekende. In dit akkoord stelt de overheid zich garant voor de aflossing van meer dan 600 miljoen florin in vijftien jaar (in het artikel dat Amigoe op 27 juli hierover schreef, getiteld ‘Politici: is Apfa-akkoord rechtsgeldig?’ was per abuis een nul vergeten. Het moet dus niet 60 miljoen, maar meer dan 600 miljoen zijn). Volgens de Comptabiliteitsverordening moet een garantie namelijk per Landsverordening worden geregeld. Zowel MEP als onafhankelijk Statenlid Booshi Wever willen een debat met de regering in het parlement over deze overeenkomst. Wever meent namelijk ook dat het in 2005 gegeven mandaat niet gebruikt kan worden, omdat het parlement toen goedkeuring gaf aan een lening van 277 miljoen florin. Dat kan dus volgens hem dus nu niet zomaar weer toegepast worden op het nieuwe akkoord met Apfa.

(Amigoe)
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.