Vijf verdachten in onderzoek creditcardfraude Sint Maarten

PHILIPSBURG — De autoriteiten hebben vijf personen aangehouden en opgesloten in verband met een creditcardfraudeonderzoek. Dit brengt politiewoordvoerder Ricardo Henson naar voren in een perscommuniqué.

De verdachten zijn afkomstig van de Dominicaanse Republiek en werden aangehouden toen zij op verschillende data gingen winkelen. Zij worden beschuldigd van het gebruik van valse creditcards en valse identificatiebewijzen. Zij hadden een groot aantal creditcards, waarop beslag is gelegd, in hun bezit toen zij werden aangehouden. Het gaat voornamelijk om American Express AMEX, Visa, Master-Card en debit-cards van verschillende banken. Het onderzoek heeft aan het licht gebracht hoe de kaarten worden vervaardigd en hoe deze personen zich schuldig hebben gemaakt aan fraude. Informatie van geldige creditcards wordt ingewonnen en gebruikt voor de productie van valse creditcards en identiteitsbewijzen. De valse pasjes worden dan te koop aangeboden op het internet en de gestolen informatie van alle soorten creditcards kan worden opgekocht, zoals het perscommuniqué verder aangeeft.

De namen op deze creditcards kloppen niet met de ware namen van de kaarthouders. De valse pasjes worden zo aan de man gebracht in de Dominicaanse Republiek en andere Latijns-Amerikaanse landen, waar men naar toe reist om inkopen te doen met deze valse pasjes en paspoorten.

Zij worden voornamelijk gebruikt ter betaling van autohuur, hotels, reisagenten, juweliers en elektronica- en computerwinkels op het eiland. Men koop zeer dure voorwerpen en juwelen, gebruikt daarna de eigen geldige pasjes of die van een ander persoon om het eiland te verlaten in het bezit van de goederen. Het fenomeen is bekend bij creditcardbedrijven en banken.

De afdeling die belast is met fraude legt er dan ook de nadruk op dat bedrijven hun aandacht gericht moeten houden op de afhandeling van aankopen met een creditcard, die evenals het identiteitsbewijs goed gecheckt moet worden. Indien de transactie verdacht lijkt, moet men direct de creditcardagent of de bank inschakelen voor verificatie.

“Vraag de klant naar een paspoort of een ander identificatiebewijs. Indien de creditcard een betaling afwijst, probeer het niet met een andere creditcard”, stelt Henson.

“Het persbericht van de politie is in de eerste plaats bedoeld ter informatie aan alle bedrijven en om de gemeenschap bewust te maken van het fenomeen dat zich momenteel voordoet. Deze criminele activiteiten hebben alle aandacht van de politie en genieten prioriteit”, verklaarde Henson.

Iedereen die over informatie beschikt over dit onderzoek of eens slachtoffer is geweest van deze vorm van overtreding en een officiële aanklacht wenst in te dienen kan dit doen door de Fraude Afdeling te bellen op nummer 542-2222, extensie 212 of 213, aldus het perscommuniqué. 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.