Nieuwe LTU in werking getreden

PHILIPSBURG - De nieuwe Landsverordening Toelating en Uitzetting (LTU), die tijdens een bijeenkomst van het ministerie van Justitie begin juli door minister Roland Duncan van Justitie werd gepresenteerd, is in werking getreden.

De wet zal echter in de beginfase niet in haar geheel tot uitvoering worden gebracht. Zo zal de invoering van een jaarlijks tarief voor houders van tijdelijke of permanente verblijfsvergunningen later worden afgekondigd.

Tijdens de werkvergadering, begin juli, maakte Duncan melding van verschillende veranderingen die per 1 augustus in werking zouden treden. Deze wijzigingen hadden onder andere betrekking op halvering van de wachttijd voor een vergunning voor permanent verblijf en de wettelijke aanvaarding van concubinaatovereenkomsten.

Andere aspecten waren de training van de staf van het ministerie, die zal moeten werken met nieuwe richtlijnen en de introductie van een speciaal identificatiebewijs voor vreemdelingen. Door deze regeling hoeft de vreemdeling niet met zijn verblijfsvergunning rond te lopen. De financiering van deze pasjes is al geregeld.

Een nieuwe verblijfsgunning voor investeerders maakt ook deel uit van de wijzigingen van het beleid en is gericht op degenen die 900.000 gulden of 500.000 dollar investeren in onroerend goed of andere bezittingen, maar niet werken op St. Maarten.

Men zal ook een studentenvergunning invoeren en zo studenten aantrekken voor de University of St.Martin (USM) en American University of the Caribbean (AUC).

Duncan haalde bovendien aan dat door het Vriendschapsverdrag Nederland-Amerika, Amerikaanse burgers niet op één lijn behandeld kunnen worden met andere buitenlanders en verklaarde toen dat hij erop zou toezien dat door dit verdrag de Amerikaanse burger dezelfde rechten had als de Europees Nederlandse burgers. Hij deed toen een beroep de Verenigde Staten zorg te dragen voor dezelfde behandeling van St. Maartenaren die in de Verenigde Staten wilden wonen. Het minimum inkomen van vreemdelingen die door wettelijke toelating hun gezinnen willen verenigen is nu 2000 gulden per maand.

De samenwoningcontracten vereisen een bevoegde handtekening en registratie bij de regering. Voor wat betreft illegaal verblijf wordt bepaald dat iemand slechts drie dagen in detentie kan verblijven en dat verlenging slechts gebaseerd kan zijn op speciale redenen. Uitzetting wordt de verantwoordelijkheid van de Grensbewaking (Immigratie) die los van de politie handelt.

Ingezetenen van andere landen van het Koninkrijk der Nederlanden kunnen als toerist zes maanden op het eiland verblijven met mogelijke verlenging van een half jaar. Burgers van de Europese Gemeenschap, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw Zeeland en Japan hebben het recht op een verblijf van drie maanden met een verlenging van drie maanden.

(The Daily Herald)
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.