Fatum blikt vooruit naar 2012 en 2013

WILLEMSTAD — Ondanks dat de verzekeraar in 2011 een goed jaar heeft gedraaid, spreekt de directie van Fatum enkele zorgen uit over een aantal ontwikkelingen voor dit jaar en volgend jaar, aldus een persbericht met een toelichting op de onlangs gepubliceerde jaarrekening.

Daarin spreken chief financial officer (cfo) Dorothy Romero-Sprockel en chief commercial officer (cco) Marten O’Niel zich uit. Allereerst is er de onzekerheid over het sociale zekerheidsstelsel op Curaçao. De invoering van onder meer de basisverzekering ziektekosten die ondanks de demissionaire status van het kabinet nog altijd in de planning zit, brengt voor de verzekeraar (financiële) gevolgen met zich mee.

Daarnaast is er de druk van de toenemende concurrentie op de markt. “De strijd tussen de 22 concurrenten lijkt bijna te verzanden in een prijzenoorlog, wat de continuïteit van de kleinere spelers in gevaar brengt. Het omvallen van de kleinere verzekeraars is niet gezond voor de markt”, vertelt Marten O’Niel. “De klant wordt uiteindelijk de dupe als de verzekeraar niet in staat is om diens verplichtingen na te komen.” 

Verder stippen Romero-Sprockel en O’Niel de roerige tijden in Europa aan. De financiële crisis zorgt voor economieën die slecht groeien en problemen voor zwakkere (euro-)landen. “Dat is voelbaar in onze Europese beleggingen”, licht Romero-Sprockel toe. “De rente staat verder onder druk, wat voor lagere beleggingsopbrengsten zorgt en er zijn bijna geen lokale beleggingsmogelijkheden.”

Ondanks de punten van zorg ziet Fatum ook nog mogelijkheden. “We zien veel mogelijkheden om te groeien, producten te ontwikkelen en meer synergie met de moedermaatschappij, het in Trinidad gevestigde Guardian Holdings Limited (GHL), te ontwikkelen”, vertelt O’Niel. GHL nam in 2003 het stokje over van ING. Het bedrijf is beursgenoteerd, waardoor het door alle stakeholders in de gaten wordt gehouden en aan alle wetten en richtlijnen moet voldoen, evenals Fatum. Door deze moedermaatschappij kan Fatum meer producten aanbieden, en ook geniet de verzekeraar voordelen door samenwerking met GHL op de gebieden ITC, Operations, Marketing en Sales.

Fatum boekte in 2011 een winst van 21 procent. Dit was mogelijk ondanks een rentelast van 2,5 miljoen gulden op een lening van 50 miljoen dollar die door meerdere Caribische financiële instellingen aan Fatum beschikbaar was gesteld. “Uit deze lening blijkt het vertrouwen van de markt”, aldus Romero-Sprockel. “De lening maakt het mogelijk om de financiële structuur voordeliger in te richten om zo de expansieactiviteiten voort te kunnen zetten.”

De jaarrekening van Fatum is te vinden op de website van de verzekeraar: www.fatum.com.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.