'Belangstelling peilen voor nieuw kabinet'

WILLEMSTAD - De politieke verwarring op Curacao duurt voort. Na de val van het kabinet Schotte wilde de oppositie in de Staten dinsdag moties van wantrouwen indienen tegen de individuele ministers.

Maar de vergadering van de Staten werd om onduidelijke redenen door de voorzitter afgelast.

De Amsterdamse advocaat Arjen van Rijn is aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen op Curacao buitengewoon hoogleraar staatsrecht en staatkundige vernieuwing. Van Rijn wil graag een paar staatsrechtelijke misverstanden uit de weg te ruimen.

Zo hoeven er niet per se nieuwe verkiezingen te komen. Als de overgebleven coalitiepartners met een andere partij een meerderheid kunnen vormen, mogen ze met die nieuwe coalitie verder. De enige voorwaarde is dat er elke vier jaar verkiezingen zijn. Dus een eventuele nieuwe regering zou twee jaar mogen blijven zitten.
 
Een kabinet mag de handdoek in de ring gooien, want het heeft ontbindingsrecht. Een parlement wordt pas ontbonden op het moment dat er een nieuw parlement aantreedt. Want het mag niet gebeuren dat er een regering is en geen parlement.

Welke oplossing een gevallen kabinet ook bedenkt, door met een nieuwe coalitie of demissionair, het parlement heeft het recht het kabinet naar huis te sturen. Als een meerderheid voor een zakern of een interim- kabinet met een ander signatuur is, kan het parlement premier Schotte naar de gouverneur sturen met het verzoek een en ander voor zo'n interim-kabinet in gang te zetten.

Sterker nog, volgens jurist Van Rijn zou nu de eerste stap moeten zijn dat het parlement een statenvergadering aanvraagt en peilt of een meerderheid voor een interim-regering met ander signatuur is.

(RNW)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.