Afbraak democratische rechtsstaat bedreigt welvaart Curaçao

WILLEMSTAD - Met zeer grote verbijstering en bezorgdheid constateert de VBC (Vereniging Bedrijfsleven Curaçao / The Curaçao Trade and Industry Association) dat op Curaçao reeds twee weken de regels van een democratische rechtsstaat niet langer worden nageleefd.

Belangrijke gebeurtenissen zoals de val van de regering en het krijgen van een “aanwijzing” van de Koninkrijksregering zijn blijkbaar niet zwaarwegend genoeg om in het hoogste orgaan van het land, te weten de Staten, besproken te worden. De Statenvoorzitter en de Regering ( lees Minister President) maken dit vooralsnog onmogelijk waarbij het argument gebruikt wordt dat een discussie in de Staten en/of het aannemen van een motie (van wantrouwen) geen nut heeft omdat de regering beslist of moties worden uitgevoerd. Bovendien wordt door de Statenvoorzitter het handelen van de oppositie partijen als ondemocratisch beschouwd. 
 
De handelswijze en redenering van de Statenvoorzitter en de Minister President hebben bij velen de wenkbrauwen doen fronsen.
 
Naar de bescheiden mening van de VBC wijst alles juist in de richting dat de pogingen van de Statenvoorzitter en Minister President om de Staten monddood en/of machteloos te maken als ondemocratisch moeten worden beschouwd. Het elkaar de bal toespelen kennelijk met als doel de Volksvertegenwoordiging buiten werking te stellen druist in tegen alle regels van een democratische rechtstaat. Eerder is sprake van een poging tot greep naar de totale macht of wel het plegen van een coup.
 
De samenspanning van de Voorzitter van het hoogste orgaan van Curaçao en de Minister President om de Staten op een zijspoor te zetten is in een democratische rechtsstaat onacceptabel. Dit is flagrante schending van de fundamentele menselijke rechten en vrijheden, de rechtszekerheid en deugdelijkheid van bestuur.
 
Het is duidelijk dat hiermee geen bijdrage geleverd wordt aan het eerbiedingen en op een hoger niveau tillen van democratische principes en tradities.
 
Het is bekend dat Curaçao momenteel wordt geconfronteerd met een aantal serieuze problemen die snel aangepakt en opgelost moeten worden. Zonder uitputtend te zijn kunnen hierbij de volgende vraagstukken worden genoemd: grote begrotingstekorten (geleid tot een aanwijzing) , betalingsbalansperikelen, het in diskrediet brengen en vleugellam maken van belangrijke instituten zoals de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), Procureur Generaal/Openbaar Ministerie (PG/OM) , geringe structurele economische groei, grote tekorten sociale verzekeringsstelsel, aantasting koopkracht door toenemende lastenverzwaringen en inflatie, gebrekkige fysieke infrastructuur en perikelen onderwijs, veiligheid in het land en integriteit van de bestuurders.
 
Het duurzaam oplossen van deze problemen kan naar oordeel van de VBC alleen als sprake is van vertrouwen en een gezamenlijke inzet en aanpak. Uitschakelen van de democratie is niet de oplossing. Integendeel een cultuur van intimidatie en angst leidt alleen maar tot wantrouwen, willekeur en nepotisme en niet tot een transparante, constructieve en inspirerende leef en investeringsklimaat. Bonafide investeerders zullen hierdoor hun activiteiten staken en/of Curaçao vermijden. Hardwerkende en zich aan de wet houdende burgers zullen zich steeds meer beraden om te emigreren.
 
De VBC pleit voor spoedig herstel van de democratische rechtsstaat omdat deze staatsvorm de beste garantie biedt voor behoud en verbetering van de welvaart en het welzijn van de burgers van Curaçao.
 
Op de Voorzitter van de Staten en de Minister President wordt een dringend beroep gedaan om het pad van bewuste uitschakeling van de “trias politica” te verlaten en het democratisch proces te herstellen. Indien zij blijven volharden in hun foutieve en voor Curaçao desastreuse aanpak dan blijft er, hoe schaamtevol ook, maar één alternatief over en dat is het toepassen van artikel 43 van het Statuut. Het Koninkrijk moet haar verplichtingen nakomen en dient de hiervoor genoemde rechten zonder verder uitstel te waarborgen. De vernedering en het inleveren van de autonomie die hiervan het gevolg zijn, moeten dan geheel op conto van de huidige Voorzitter van de Staten en de Minister President worden geschreven.

(Source: VBC)

The “Vereniging Bedrijfsleven Curaçao” (The Curaçao Trade and Industry Association) was established by employers on July 24, 1944.The VBC is the representative body of the Curaçao business community. The goal of the VBC is to protect the interests of its members so that they are able to fulfill their role in the community in the best possible way.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.