Corruptieschandaal Bonaire

KRALENDIJK - Volgens de Nederlands krant De Stentor is de corruptie op Bonaire, waarbij Bonairiaanse politici en Nederlandse ondernemers betrokken waren, omvangrijker dan aanvankelijk gedacht werd.

De krant baseert zich op het justitiële dossier dat recent naar het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Antillen is gestuurd en dat de krant in bezit zou hebben. In het dossier worden onder meer witwaspraktijken, verdachte grondtransacties en omkoperij genoemd, praktijken waarbij politicus Ramoncito Booi en in mindere mate gedeputeerde Burney Elhage betrokken zouden zijn, aldus de krant. Booi geldt als de belangrijkste politicus van Bonaire van de afgelopen decennia, Elhage was minister van Economische Zaken en is nu gedeputeerde. Personen met wie Nederlandse politieke kopstukken nauwe banden onderhielden.

Minister Hans Hillen had als adviseur van het bestuurscollege veel contact met Booi, net als demissionair minister Kamp als speciale commissaris voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba in 2009 en 2010. De BES-eilanden werden per 10-10-10 'bijzondere gemeenten' binnen het Nederlands staatsbestel.
 
Nederlandse ondernemers profiteerden. De afgelopen jaren werden vele honderden miljoenen zijn geïnvesteerd in vastgoed, horecacomplexen en toeristische trekpleisters.

In het dossier duikt volgens de Stentor bijvoorbeeld de naam op van de gebroeders Hans en John den Besten uit Epe, die nauwe banden onderhouden met Booi. "Ze zijn omstreden, onder meer vanwege een reeks faillissementen in Nederland. John den Besten verhuisde na zijn persoonlijke faillissement naar Bonaire, waar hij volgens eilandbewoners een riant leven leidt. Tegen beide voormalige horeca-ondernemers heeft ABN Amro aangifte gedaan van incassofraude waarbij ze 12,2 miljoen euro zouden hebben verduisterd.
 
Eerder werd een internationaal onderzoek naar corruptie en fraude op Bonaire door de rechter-commissaris op het eiland stopgezet. Officieel omdat dit zogenoemde Zambezi-onderzoek veel te lang had geduurd, maar critici op het totaal gepolitiseerde eiland denken dat dit vooral te maken had met politieke belangen. Booi is als partijleider van de UPB jarenlang de trekker geweest van de procedure om Bonaire, Sint Eustatius en Saba als bijzondere gemeente rechtstreeks onder Nederland te plaatsen. Booi zelf heeft alle speculaties over corruptie altijd van de hand gewezen."


De Christen Unie heeft meteen na het verschijnen van het artikel schriftelijke vragen gesteld aan minister Spies. “Het lijkt erop dat het kabinet in deze zaak al eerder op de hoogte was, maar niet heeft ingegrepen. Daar moet zo snel mogelijk duidelijkheid over worden verschaft. De ChristenUnie staat voor een transparante en betrouwbare overheid. De bevolking op Bonaire wordt door deze praktijken ernstig gedupeerd. Daarom is opheldering gewenst”,’ aldus Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn in een e-mail.

De partij wil weten waarom het onderzoek naar corruptie en fraude werd stopgezet en of het Openbaar Ministerie zich daar destijds tegen heeft verzet. “Bent u van mening dat er voldoende aanleiding is om dit onderzoek weer nieuw leven in te blazen? Bent u met ons van mening dat het van cruciaal belang is dat zelfs de schijn van fraude en corruptie binnen het openbaar bestuur vermeden dient te worden en dat de bevolking van Bonaire er vertrouwen in moet kunnen hebben dat het algemeen belang ook daadwerkelijk gediend wordt?”

Op 24 augustus beslist het Hof of het onderzoek kan worden voortgezet.

Het Hof van Justitie buigt zich dan weer over de zaak, die al drie jaar duurt en bekend staat als de Zambezi-zaak. Aanleiding voor het onderzoek was het zogenaamde Zwartboek van Fundashon Bon Gobernashon in 2009 over corruptie op het eiland. Het onderzoek lag enige tijd stil na een rechtszaak die werd aangespannen door Booi en Elhage, maar Fundashon Bon Governashon tekende bezwaar aan zodat het onderzoek weer mocht worden voortgezet tot juli met een latere verlenging tot augustus.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.