Groep wil raffinaderij aanklagen voor 1 miljard

ORANJESTAD — Een groep bezorgde burgers wil de raffinaderij in San Nicolas aanklagen vanwege vervuiling en de schadelijke gevolgen daarvan voor de gezondheid.

‘Billion dollar lawsuit against the refinery’ noemt de advocaat John Zara het, die zegt te zijn ingehuurd door de groep.

Wie erachter zit, wil Zara echter vanmorgen nog niet vertellen nadat hij eerder een oproep deed in de media. Daarin kondigt hij dus de rechtszaak aan en roept hij burgers op om zich te melden om mee te doen. Vanmorgen had zich echter nog niemand gemeld, zegt hij. Maar hij verwacht zeker dat het gebeurt en op de vraag of de zaak er echt van komt, zegt hij: “Zonder twijfel.” Over de groep die hem heeft benaderd, wil de advocaat dus vooralsnog niets kwijt. Ook over hoe groot deze exact is, geeft hij geen duidelijkheid. Maar het zijn er zeker meer dan tien: “Het is echt al een hele grote groep.”

In zijn oproep in de media staat ook kritiek op de overheid. Dat deze wel zwaar heeft geïnvesteerd in de ene helft van het eiland vanwege het ‘kostbare toerisme’, terwijl de andere helft van Aruba op een ‘ondenkbare en onmenselijke manier’ werd vervuild. Daarvan zijn volgens de aanklagers vooral kinderen het slachtoffer en is vooral het aantal kankergevallen ‘drastisch’ gestegen. Ook voor andere ziektes geldt dat, die ‘rechtstreeks het gevolg zijn van zware luchtvervuiling’ waarmee Pos Chiquito, Savaneta en San Nicolas continue te maken hebben.

De groep, zegt Zara desgevraagd, zal deze aantijgingen zeker gaan bewijzen. “Er is ook veel jurisprudentie van soortgelijke zaken in het buitenland.” Of het geëiste schadebedrag van 1 miljard dollar reëel is? “Je kan altijd vragen, het is wel de vraag natuurlijk of je het ook krijgt”, aldus de advocaat. De groepsrechtszaak of ‘class action lawsuit’ kan volgens het rechtssysteem hier. De zaak wordt ook hier gevoerd, zegt de raadsman. Wanneer hij deze bij de rechtbank denkt in te dienen, weet Zara nog niet.

Op dit moment is de raffinaderij nog in handen van het Amerikaanse bedrijf Valero. Woordvoerder Bill Day laat vanmorgen weten nog niet op de hoogte te zijn van de plannen voor de rechtszaak.


John Zara is an Attorney at Law and owner of Advocatenpraktijk mr J.F.M. Zara  on Aruba.
  

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.