Antillen krijgen eigen tuchtcolleges

Het ministerie van VWS werkt aan de benoeming van een tuchtcollege voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Curaçao en Sint Maarten krijgen elk een eigen tuchtcollege.

Tot oktober 2010 kenden de vijf eilanden van de Nederlandse Antillen een eigen tuchtrecht, niet gebaseerd op de Wet BIG (zoals in Nederland) maar op afzonderlijke wetgeving. Nu de Nederlandse Antillen uiteen zijn gevallen, krijgen de nieuwe landen Curaçao en Sint Maarten elk een eigen tuchtcollege, net als eerder al Aruba, dat in 1986 al uit de Antillen stapte. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die elk een ‘bijzondere gemeente’ van Nederland zijn, krijgen samen één college, gebaseerd op de Wet medisch tuchtrecht BES. Het ministerie van VWS werkt aan de benoeming van een voorzitter en van de leden, zo laat een woordvoerder weten.

‘Elk land heeft zijn door de eigen minister van Volksgezondheid benoemde voorzitter en leden van het tuchtcollege’, mailt jurist Lia van Gastel vanuit Willemstad. ‘Maar in de praktijk is sprake van een personele unie. Dat wil zeggen dat de vier tuchtcolleges zullen bestaan uit dezelfde mensen.’

Van Gastel, oud-lid en plaatsvervangend voorzitter van het Regionaal Tuchtcollege in Groningen, is voorgedragen voor het voorzitterschap van de – formeel vier – tuchtcolleges. De leden, vermoedt zij, zullen zo worden gekozen dat elk land vertegenwoordigd is: ‘Soms geniet het in verband met de kleinschaligheid van de samenleving de voorkeur om leden uit een ander land over de klacht te laten oordelen.’

Vallen in Nederland alle BIG-geregistreerden onder het tuchtrecht, op de eilanden kan slechts worden geklaagd over het handelen of nalaten van artsen, tandartsen, verloskundigen en apothekers. Van Gastel schat dat er ‘enige honderden’ van deze beroepsbeoefenaren op de eilanden zijn te vinden. Gemiddeld worden er per jaar tien klachten ingediend en afgehandeld. ‘Dit aantal is wat vertekend, omdat soms zowel door de inspectie als een patiënt over dezelfde gedraging wordt geklaagd en dit als één klacht wordt geregistreerd.’

Een woordvoerder van het ministerie van VWS ‘denkt niet’ dat de uitspraken van de Caribische tuchtcolleges in Medisch Contact zullen worden gepubliceerd.

(Source: Medisch Contact)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.