Kwaliteit en controle rechtshulp beter regelen

WILLEMSTAD- Ingezonden brief in de Amigoe van de Orde van Advocaten Curacao:

Kwaliteit en controle rechtshulp beter regelen

VOLGENS MR. Robert J. Bos is de Orde van Advocaten bezig met de voorbereiding van een wet die het voor de gemiddelde burger op Curaçao onmogelijk maakt om anders dan bijgestaan door een advocaat met ‘equal arms’ een procedure te voeren. Volgens hem kunnen burgers en bedrijven straks niet meer zelf of met behulp van een gemachtigde procederen, maar worden zij verplicht een (dure) advocaat in de arm te nemen.

Hetgeen mr. Bos stelt is niet juist. Er circuleert een voorontwerp van een nieuwe Advocatenlandsverordening. De leden van de Orde moeten dat ontwerp nog van commentaar voorzien. In het voorontwerp is vastgelegd dat alleen advocaten als professioneel gemachtigden of raadslieden in burgerlijke zaken en strafzaken kunnen optreden. De rechter kan voor een bepaalde zaak personen die geen advocaat zijn als gemachtigde in die zaak toelaten. De toelating geldt dan alleen voor de zaak waarin dat is toegestaan. Burgers en bedrijven die zelf willen procederen kunnen dat ook onder de nieuwe wet blijven doen. Ook kunnen zij zich door niet-advocaten laten adviseren. Daaraan verandert de nieuwe wet dus niets.

Voor advocaten gelden bij de beroepsuitoefening de kernwaarden onafhankelijkheid, partijdigheid, deskundigheid, integriteit en vertrouwelijkheid. Voor advocaten gelden gedragsregels en ingeval van klachten over het functioneren van een advocaat kan de tuchtrechter worden ingeschakeld. Voor advocaten geldt ook dat eisen aan de (voor)opleiding worden gesteld. Voorts maakt de nieuwe wet het mogelijk dat de Orde de kwaliteit van haar leden waarborgt door permanente opleiding verplicht te stellen. De huidige wetgeving biedt niet de mogelijkheid advocaten ook na hun afstuderen terug naar de schoolbanken te sturen.

Het doel van de wet is om zogeheten beroepsgemachtigden uit te bannen. Dat zijn mensen die beroepsmatig werkzaamheden verrichten gelijk aan die van een advocaat, maar voor wie geen opleidingseisen gelden en die ook niet aan gedragsregels en tuchtrecht zijn onderworpen. Zij hoeven ook niet de eed of de belofte af te leggen. Er bestaat dus geen behoorlijke controle op de wijze waarop zij functioneren. Er zijn ook gevallen bekend van beroepsgemachtigden die eerst als advocaat werkzaam waren, maar als zodanig zijn gestopt juist om aan de toepassing van het gedragsrecht en het tuchtrecht te ontsnappen. Dat is een slechte zaak.

Ten slotte is in het voorontwerp vastgelegd dat zaakwaarnemers aan het advocatentuchtrecht worden onderworpen. Zaakwaarnemers zijn personen die hun beroep maken van het in rechte bijstaan van personen zonder advocaat te zijn. Deze bevoegdheid bestaat alleen indien de betrokkene is ingeschreven bij de griffie van het gerecht in eerste aanleg van het eiland waar hij woonachtig is. Op dit moment geldt in Curaçao dat zaakwaarnemers alleen mogen optreden in zaken met een financieel belang van maximaal 10.000 gulden en in ontruimingszaken. Nieuwe zaakwaarnemers worden niet meer toegelaten. Voor de volledigheid wordt opgemerkt dat ook een deurwaarder als procesvertegenwoordiger mag optreden in zaken waar de vordering een geldsom betreft van niet meer dan 10.000 gulden.

De Orde streeft naar betere kwaliteit van rechtshulp en naar een betere controle daarop. En wat mr. Bos zelf betreft: hij is advocaat geweest en kan wederom een verzoek indienen om als zodanig te worden ingeschreven. En eenmaal weer advocaat bepaalt hij ook dan zijn eigen uurtarief en dus ook of hij wel of geen ‘dure’ advocaat wordt.

KAREL FRIELINK

Deken Orde van Advocaten Curaçao

 

Deze brief was een reactie op onderstaande ingezonden brief

Ongelijke en monopolistische rechtsbedeling in aantocht

woensdag, 22 augustus 2012 08:59 
OP CURAÉAO is de Orde van Advocaten bezig met de voorbereiding van een wet die het voor de gemiddelde burger op Curaçao onmogelijk maakt om anders dan bijgestaan door een advocaat met ‘equal arms’ een procedure te voeren. Wat is het geval? Tot op heden kunnen burgers en bedrijven zelf een proces voeren of zich daarbij laten bijstaan door een advocaat of procesgemachtigde. In de nieuwe wet wordt dat onmogelijk gemaakt. Men kan dan als men niet zelf wil procederen niets anders doen dan een (dure) advocaat in de arm nemen. Procederen met een veelal veel minder dure procesgemachtigde is dan niet meer mogelijk. Achterliggende motivering is onder andere dat daardoor de kwaliteit van de rechtsgang omhoog gaat. Dit argument is onzin omdat de niet-geschoolde burger of het bedrijf dat zelf wil procederen natuurlijk ook niet de kwaliteit van de rechtsgang kan verbeteren (evenmin trouwens als een aantal advocaten). De voorgestelde wet geeft advocaten een monopoliepositie en in een land als Curaçao waar men niet snel een rechtsbijstandverzekering zal afsluiten wordt de gang naar de rechter, hoewel formeel nog mogelijk als men het zelf wil doen, in feite onmogelijk, althans zeer ongelijk als de tegenpartij optreedt met zijn advocaat. In Nederland kent men ook het systeem van verplichte procesvertegenwoordiging middels een advocaat. Procederen is daar niet te betalen en enkel mogelijk indien men goed verzekerd is voorrechtsbijstand. Curaçao en wettenmakers op Curaçao en politici ‘let op Uw saeck’. Deze wet is niet in het belang van de bevolking en rechtszoekenden, maar enkel in het belang van het advocatengilde.


MR ROBERT J. BOS

(oud-advocaat/procesgemachtigde/kandidaat-notaris/belastingadviseur)

Curaçao

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.